komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
MPK

wtorek, 27 lipca 2021

Lilii, Julii

Naukowcy poszukują chętnych do badania pocovidowej diety

czwartek, 10.6.2021 08:35 , komentarze: 0 , odsłony: 265
kategorie artykułu:

Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie poszukują osób, które przeszły COVID-19 i mają zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Badacze chcą sprawdzić, jaka dieta będzie najskuteczniejsza w przywracaniu prawidłowego działania flory bakteryjnej jelit.

"Po przejściu ostrych fal pandemii wyłoniła się grupa pacjentów, którzy mają powikłania, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe. To skutek samego wirusa, ale także leczenia. Mikrobiota jelitowa (flora bakteryjna jelit – przyp.PAP), która jest integralną składową organizmu, po chorobie gorzej pracuje" – powiedziała PAP biochemik i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Wyjaśniła, że pacjenci mają często objawy charakterystyczne dla zespołu jelita drażliwego: wzdęcia, bóle, biegunki.

"Chcielibyśmy opracować najlepszy sposób przywracania funkcji mikrobioty jelitowej, czyli pomóc pacjentom jak najszybciej rozstać się z takimi zaburzeniami" – wskazała badaczka.

Naukowcy podzielą pacjentów na dwie grupy: jedna będzie stosować dietę śródziemnomorską, druga – dietę low FODMAP, wprowadzaną w zaburzeniach jelitowych. Obie diety będą miały zwiększoną zawartość białka – ma to pomóc w odbudowaniu odporności.

Diety zostaną wprowadzone na sześć tygodni. Pacjenci otrzymają wytyczne, będą telefonicznie rozmawiać z dietetykami, raz w tygodniu dietetyk sprawdzi objawy jelitowe przy pomocy specjalnych skali.

"Po sześciu tygodniach zamkniemy ten etap i wprowadzimy dietę docelową, opracowaną w formie książeczki" – powiedziała prof. Stachowska.

Jak zaznaczyła, badanie nie będzie uciążliwe dla pacjentów ani ze względu na formę, ani samo przygotowanie posiłków. Obie diety, jak wskazała, będą oparte na produktach, które są "typowe, tanie i dostępne w Polsce", będą też antyzapalne, a więc bogate w składniki roślinne.

"Sprawdzimy, czy dieta low FODMAP, która redukuje fermentację, bóle, ale która jest też wybiórcza i trudniejsza, jest dla pacjentów pocovidowych rzeczywiście lepsza niż prostsza dieta śródziemnomorska. Jeśli okaże się, że przy obu dietach są podobne rezultaty, to znaczy, że nie ma potrzeby wprowadzania trudniejszej diety" – wyjaśniła badaczka.

Do badania mogą zgłaszać się osoby z całej Polski, od 18. roku życia. Warunkiem jest udokumentowane przejście COVID-19 i udokumentowane problemy żołądkowo-jelitowe. Zakwalifikowanych zostanie ok. 300 osób.

Na stronie internetowej https://zywienie-covid.pl znajdują się szczegóły dotyczące projektu, tam też można zgłosić chęć udziału.(PAP)

 

Wasze komentarze

dzisiaj, 2 godz temu
poniedziałek, 26.7.2021 14:04
poniedziałek, 26.7.2021 13:53
poniedziałek, 26.7.2021 13:27
poniedziałek, 26.7.2021 10:04
poniedziałek, 26.7.2021 09:39
poniedziałek, 26.7.2021 09:26
piątek, 23.7.2021 12:04
TAXI Świdnica
TAXI Świdnica
Kino Cinema3D
Kino Cinema3D
Eldomik serwis AGD
Eldomik serwis AGD
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
Przedszkole Abrakadabra
Przedszkole Abrakadabra
Mati Autogaz
Mati Autogaz
Fotograf Świdnica
Fotograf Świdnica