Najlepsza kawa ziarnista – jak wybrać?

poniedziałek, 27.4.2020 13:20 1749

Filiżanka kawy dla wielu osób jest obowiązkowym elementem każdego poranka. Wraz z coraz większą dostępnością różnego typu akcesoriów kawowych oraz ekspresów, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jaką kawę pije. Jakie jest jej pochodzenie, jaką mieszankę wykorzystano do jej stworzenia, w jaki sposób została wypalona i kiedy - to tylko niektóre z pytań, jakie zadają sobie konsumenci przed zakupem kawy.

Kawa ziarnista czy mielona?

Jeśli zaczniemy zgłębiać temat kawy i jej zaparzania, jedną z pierwszych porad, na jakie się natkniemy będzie, aby kupować kawę ziarnistą i mielić ją przed zaparzeniem. Jest to spowodowane faktem, że podczas mielenia z kawy uwalnia się duża ilość aromatów. Kupując kawę mieloną utracimy je bezpowrotnie, ponieważ czas od mielenia do zaparzenia kawy będzie bardzo długi.

Jaki młynek wybrać?

Jeśli już kupimy kawę ziarnistą musimy ją w czymś zmielić. Większość ekspresów automatycznych posiada wbudowany młynek żarnowy. Jeśli jednak zamierzamy parzyć kawę metodami alternatywnymi, jak:

  • drip (zwany także V60),
  • aeropress,
  • chemex,
  • kawiarka,

warto zaopatrzyć się w dobrej jakości młynek. Najlepiej żeby był on żarnowy, a nie ostrzowy. Może być ręczny lub elektryczny, nie ma to tak naprawdę znaczenia poza naszą wygodą i ceną. Wspomniane wcześniej młynki ostrzowe lub nożowe nie są polecane ze względu na rozgrzewanie ziaren kawy oraz nierówne ich rozdrobnienie.

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Dla każdego pojęcie najlepsza kawa ziarnista będzie oznaczać co innego, ponieważ każdy z nas preferuje inne smaki. Jest jednak pewien zestaw cech, którymi powinna charakteryzować się dobra kawa bez względu na to, jaki smak kawy preferujemy.

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na datę palenia. Jeśli nie jest ona podana lub od palenia ziaren minęło już wiele czasu, to nawet najdroższa i najlepsza kawa nie zapewni nam pełnego bukietu, którym będziemy mogli się cieszyć.

Jeśli preferujemy kawę, która mocno stawia na nogi, powinniśmy wybrać taką w której znajdują się ziarna robusty. Zawierają one większą ilość kofeiny, jednak ziarna te podczas procesu wypalania nie oddają aż tyle aromatów. Rozwiązaniem tego są specjalne mieszanki w których łączy się oba typy kawy. Wtedy ziarna arabiki odpowiadają za aromat, a ziarna robusty za odpowiednią zawartość kofeiny w kawie.

Gdzie kupić kawę?

W celu zakupu dobrej jakości kawy warto wybrać sklep z kawą przy palarni. Będziemy mieli wtedy pewność, że towar jest oryginalny i najwyższej jakości. Dzięki temu, że sklep specjalizuje się w sprzedaży kawy możemy mieć pewność, że towar jest świeży. Znajdziemy w nim ziarna wypalane u znanych zagranicznych producentów, ale także te, produkowane przez polskie palarnie kawy. Jeśli mamy wątpliwości co do wyboru konkretnych ziaren, warto skontaktować się z obsługą sklepu. Palarnia kawy bez wątpienia pomogże w wyborze najlepszych ziaren.