Gospodynie z KGW Lutomia Dolna polecają przepis na sprawdzoną marynatę

czwartek, 9.12.2021 12:57 875 0

Gospodynie z KGW Lutomia Dolna słyną z pracowitości i pomysłowości. Są współautorkami jednego z wielu questów – czyli edukacyjnej gry terenowej pn. "Szlak lutomskich smaków". Dziś pragną podzielić się przepisem na dobrą i sprawdzoną marynatę, którą stosują do szynek i wielu innych mięs. Oprócz marynaty sekret ich smacznych wędlin tkwi zapewne w procesie wędzenia, bowiem u jednej z gospodyń działa jeszcze poniemiecka wędzarnia.

Przepis:

10 l wody, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz czosnek wg uznania. Zalewę zagotować i odstawić do ostudzenia. Jak będzie zimna dodać jedno surowe jajko w skorupce, 200 gram soli peklowej. Delikatnie mieszamy aby nie rozbić jajka i dodajemy zwykłą sól do momentu aż jajko wypłynie na wierzch. Do tak przygotowanej zalewy wstawiamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni. Drób marynujemy tylko przez 3 dni. Wędzimy drzewem bukowym, czereśnią i olchą. Po uwędzeniu szynki, boczki i schaby wkładamy do wrzątku i pozostawiamy aż woda wystygnie. Następnie wyciągamy mięso. Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)