Finał I edycji Szkolnego Konkursu Gastronomicznego MISTRZ KULINARNY ZSH-T

niedziela, 18.3.2018 10:03 1993 0

13 marca odbył się finał I edycji Szkolnego Konkursu Gastronomicznego MISTRZ KULINARNY ZSH-T, pod hasłem "Dania rybne z różnych kuchni  świata".

Finał konkursu polegał na przygotowaniu dania rybnego według własnej receptury.

Jury w składzie: Aldona Liszka – Urbańska, dyrektor szkoły, Paulina Wysk i  Mariusz Trojanowski, kucharze z restauracji FADO w Świdnica, Emilia Młynarczuk nauczyciel przedmiotów zawodowych, Marta Kuszel, przewodnicząca szkoły, oceniali: technikę wykonania potrawy, oryginalność i pomysłowość, smak, estetykę podania, sposób prezentacji dania przed jury. Ze względu na wysokie umiejętności finalistów jury miało problem z podjęciem rozstrzygających decyzji.

Ostatecznie I miejsce zajęła Weronika Szaradowska, która  przygotowała pieczonego łososia w migdałach podanego na puree z kalafiora z sosem malinowym i szparagi w niemieckiej szynce szwarcwaldzkiej i uzyskała tytuł Mistrza Kulinarnego ZSH- T w roku szkolnym 2017/2018, II miejsce – Damian Adamczyk, III miejsce – Natalia Klag, wyróżnienie otrzymał Adrian Konas.

Finaliści konkursu otrzymali cenne nagrody, które ufundowali: Elżbieta i Piotr Mierzejewscy, Anna Malicka - firma MEFISTO w Świdnicy, Michała Buchowski – firma LUCKY DICE w Żarowie, Joanna Bierła, Jan Sobiecha – cukiernia BIS w  Świdnicy, Joanna Dolińska – Romanowicz– kawiarnia NO SUGAR CAFE w Świdnicy, restauracja ESPERANTO  w Świdnicy, restauracja MANUFAKTURA W Świdnicy, restauracja DELAGIO w Świdnicy, Jerzy Sosnowski  - Centrum Fitness BODY ART. w Świdnicy.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)