Weź udział w konkursie i oczaruj jury regionalnym smakiem

środa, 21.7.2021 11:10 258 0

Producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych mogą powalczyć o miano najlepszego produktu żywnościowego oraz nagrodę honorową „Perła 2021”. Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w jubileuszowej XX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. 

 Konkurs odbędzie się 5 września 2021 roku w Domaniowie na boisku sportowym przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II (ul. Sportowa 6, 55-216 Domaniów) w trakcie tegorocznych dożynek wojewódzkich. Ma on formułę otwartą, co oznacza, że przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe. Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 

I.    Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego1. Produkty i przetwory mięsne

2. Produkty mleczne

3. Miody 

II.    Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

1.    Przetwory owocowe

2.    Przetwory warzywne


III.    Napoje regionalne

1.    Napoje bezalkoholowe

2.    Napoje alkoholowe 

IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). 

Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. W ramach konkursu kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2021”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. 

Termin nadsyłania kart zgłoszenia mija 29 lipca 2021 roku. Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Obszarów Wiejskich Wybrzeże J. Słowackiego 12-1450 – 411 Wrocław z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz równocześnie na adres e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl  Informacje na temat konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776- 97-36 lub 71 776-90-30 oraz na stronie  https://umwd.dolnyslask.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek