Ćwierć wieku "Piekarza"

piątek, 5.12.2014 04:00 6863

Dokładnie w listopadzie minęło okrągłe 25 lat odkąd świdniczanie mogą zajadać się słodyczami i pieczywem produkcji państwa Ciarkowskich. Ćwierć wieku to kawał czasu, ale przygoda z cukiernictwem Leszka Ciarkowskiego, założyciela firmy, zaczęła się ponad 40 lat temu, kiedy jako sąsiad znanego świdnickiego piekarza Tadeusza Bienia przyglądał się jego pracy i zafascynowany zawodem postanowił pójść w jego ślady.

Dziś wspomina z sentymentem jak od zwykłego ucznia przechodził poszczególne szczeble w zawodzie, by awansować na kierownika ciastkarni PSS „Społem” przy ul. Głównej 14 w Świdnicy. 

- W 1989 roku pojawiła się szansa przejęcia zakładu w ajencję. – wspomina Leszek Ciarkowski, właściciel firmy„Piekarz”- Początki były trudne. Sam wypisywałem faktury, rozwoziłem towar do sklepów, dozorowałem produkcję i kupowałem surowce. Z czasem zaopatrywane przeze mnie sklepy PSS „Społem” przechodziły w ręce ajentów i wymagania wzrosły. Musieliśmy poszerzyć asortyment, oprócz produkcji cukierniczej chcieliśmy produkować pieczywo, a na to powierzchnia zakładu okazała się zbyt mała. Wtedy zapadła decyzja o zakupie budynków po dawnym PHS przy ul. Okrężnej 32 i przeniesieniu całości produkcji. Przeprowadzka była skomplikowana, pamiętajmy, że były to zwyczajne magazyny, w których nie było nawet gazu. Musieliśmy je dostosować do warunków zakładu produkcji piekarskiej i udało się. Nasze pieczywo i ciasta smakowały klientom, dlatego pracowaliśmy na trzy zmiany. Uruchomiliśmy także całodobową sprzedaż pieczywa w okienku piekarni, dopiero później w roku 2006 wybudowaliśmy tuż obok sklep, nasz pierwszy sklep – dodaje z dumą pan Leszek.

Dzisiaj piekarnia Ciarkowskich to ponad 190 gatunków ciast i pieczywa, blisko 60 pracowników i 8 sklepów. Pomimo dużej konkurencji udało się przetrwać. Popularność pieczywa nie spada, wręcz przeciwnie. Stale poszerzają produkcję ciastkarską i piekarniczą. 

- Pieczemy chleby na naturalnych zakwasach. Wśród nich są chleby: baltonowski, komyśniak, domowy, razowy oraz wiele chlebów wzbogacanych ziarnami słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, dyni itp. – wylicza Leszek Ciarkowski. - W naszej ofercie jest także pieczywo wzbogacane pierwiastkami, przykładem może być skwalen-chleb serduszko, który posiada specjalne certyfikaty.

Sukces Leszka i Marii Ciarkowski nie kończy się na popularności ich wyrobów. Firma trzykrotnie została wyróżniona nagrodą Świdnickiego Gryfa w kategoriach: „Najlepszy pracodawca”, „Najlepsza obsługa klienta” i  „Nagroda specjalna prezydenta Świdnicy”.

- 25-lecie to dobry okres do podsumowań i podziękowań – dodaje pan Leszek. To doskonała okazja, by podziękować wszystkim tym, którzy do mojego sukcesu się przyczynili. Mojej małżonce Marii, która trwała przy mnie przez te wszystkie lata, rodzinie, pracownikom, klientom, partnerom biznesowym i przyjaciołom - to im należą się podziękowania, bez nich nie byłoby piekarni, bez ich wsparcia nie byłoby sukcesu

 Asortyment i adresy sklepów zobacz TUTAJ

"Piekarz - M. Ciarkowska, L. Ciarkowski Sp. j."

58-100 Świdnica,
Okrężna 32
tel.: 74 852 25 60

sprzedaż całodobowa (oprócz soboty)

pon - pt 5:30-22:00
sobota 5:30-20:00
niedziela 14:00-22:00
od niedzieli do piątku
sprzedaż w okienku w piekarni od 22:00-5:30