komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
MPK

sobota, 24 października 2020

Rafala, Marcina

Cudze chwalicie, swego nie znacie: słodkie przetwory babci Stasi i spółki

poniedziałek, 21.9.2020 13:23 , komentarze: 1 , odsłony: 2411
kategorie artykułu:

W Pszennie stworzona została malutka manufaktura przetworów z sezonowych, ekologicznych owoców. Ola, córka pani Stasi, by zbliżyć się do mamy po powrocie z Islandii, postanowiła kultywować rodzinną tradycję i przerabiać dary natury na smakowite soki czy konfitury. A, że własne ogrody nie poskąpiły w tym roku zbiorów, swoimi przetworami postanowiły dzielić się z innymi.

- Gdy wróciłam zza granicy do domu, na nowo odkryłam frajdę z robienia przetworów, które niegdyś moja mama robiła sama. Jako młoda dziewczyna zupełnie się tym nie interesowałam, widocznie do wszystkiego trzeba dojrzeć. Mam ogród i sad, w którym co roku zbieramy mnóstwo owoców. Stąd pomysł, by robić przetwory, a że było tego sporo, postanowiłyśmy razem z moją siostrą Anią je sprzedawać. I tak powstała Spiżarnia Babci Stasi - opowiada pani Ola, z zawodu nauczycielka.

Pomysł zyskał akceptację seniorki rodu i siostry ruszyły do pracy. W małej kuchni zaczęły powstawać soki z malin, truskawek, porzeczek i bzu, a także konfitury z wiśni czy powidła śliwkowe. Warto zaznaczyć, że przetwory powstają tylko z użyciem cukru, bez dodatków i zagęszczaczy.

- Nie spodziewałam się, że nasze przetwory spotkają się z takim zainteresowaniem. Najwięcej osób przyjeżdża do nas z miasta, bo wiadomo, tam ciężej i o czas i o dobre owoce. Lada chwila ruszamy z produkcją dżemów z rabarbaru i soku z czarnego bzu, bo troszkę przez pogodę, wszystko się opóźniło. Ze względu na to, że lada chwila sezon dobiegnie końca, do pracy wrócimy wraz z nastaniem wiosny - dodaje pani Ola.

Tymczasem do kuchni zeszła pani Stasia, która pokazuje nam swoje zapasy na zimę. Robią niesamowite wrażenie!. Półki spiżarni uginają się nie tylko od słoików z przetworami owocowymi, ale prym wiodą także ogórki na kilka sposobów, smakowite buraczki w octowej zalewie, czy lśniąca, czerwona papryka. Nie brakuje także przecierów z pomidorów.

- Wszystko to powstało w oparciu o nasze własne zbiory. Bardzo cieszę się, że córki połknęły bakcyla i chcą kontynuować rodzinną tradycję. A ja zawsze służę dobrą radą i recepturami - mówi gospodyni, pani Stasia.

Gdzie można kupić przetwory ze Spiżarni Babci Stasi?

Raz w tygodniu dostępne są w Pszennie na ekotargowisku (od godz.8). Zamówienia można składać także poprzez stronę na facebooku KLIKNIJ

 ***

Drodzy Czytelnicy! Stawiamy na lokalność! Jeśli znacie osoby, które same produkują sumptem domowym przetwory, żywność a może są rzemieślnikami handmade, czekamy na informacje od Was pod adresem: dsw@doba.pl

 

Wasze komentarze

czwartek, 17.9.2020 09:06
23
Mati Autogaz
Mati Autogaz
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
Eldomik serwis AGD
Eldomik serwis AGD
Muzeum Techniki
Muzeum Techniki
Fotograf Świdnica
Fotograf Świdnica
Przedszkole Abrakadabra
Przedszkole Abrakadabra
Cukiernia Kasia
Cukiernia Kasia
Kino Cinema3D
Kino Cinema3D
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
tanie laptopy poleasingowe
tanie laptopy poleasingowe
TAXI Świdnica
TAXI Świdnica