[WIDEO, FOTO] Amatorzy zdrowej żywności, dziesiątki wystawców i świeże produkty. Targ Ziemi w nowej lokalizacji po raz pierwszy!

niedziela, 4.2.2024 14:45 4127 0

Po dwumiesięcznej przerwie, Targ Ziemi powrócił w nowej odsłonie i w zupełnie nowej lokalizacji. Do tej pory wydarzenie organizowane było w Ekologicznym Gospodarstwie Przypałacowym "Bzowa Ostoja" w Kraskowie, w gminie Marcinowice. Od lutego miłośnicy zdrowej żywności i wyrobów spożywczych nabywanych prosto od producentów spotykać się będą w Gospodarstwie Ekologicznym państwa Ożgów w niewielkiej Tarnawie w gminie Żarów.

Gości przywitali gospodarze imprezy - państwo Ożga z córką Karoliną, którzy nie kryli wzruszenia bardzo dużą frekwencją na nowej odsłonie targu. Dokonano symbolicznego przecięcia wstęgi, w którym uczestniczyli burmistrz Żarowa Leszek Michalak z zastępcą Przemysławem Sikorą oraz sołtyska Imbramowic Agnieszka Ciastoń (Tarnawa należy do sołectwa Imbramowice). Na gości czekał specjalnie przygotowany tort. Zmodyfikowano nieco nazwę targowiska - wcześniej nazywało się TargZiemi124, a obecnie jest to TargZiemi130 [kliknij po więcej]

Na targowisku można było nabyć rozmaite produkty prosto od producentów. Wśród nich nie zabrakło nabiału, wypieków, sosów i przetworów, ciast, miodów, rękodzieła, wędlin, past, octów, warzyw i owoców, pieczywa, soków, kadzideł, świec i wielu innych rzeczy.

To jest niesamowity pomysł i realizacja. Od dzisiaj pisze się nowa historia naszej gminy. Gościmy wielu przyjezdnych, duża część nich  Wrocławia, gratulujemy serdecznie organizatorom - podkreślił burmistrz Michalak.

- Tarnawa liczy zaledwie 29 mieszkańców, a dzisiaj tutaj liczba osób po stokroć się zwiększyła. Gratulujemy pani Karolinie inicjatywy i odwagi. Udało się, jest rewelacyjnie - zaznaczył zastępca burmistrza Przemysław Sikora.

- Moi drodzy dostawcy i goście, bardzo dziękuję za przybycie. Targ Ziemi to miejsce dla poszukiwaczy dobrego jedzenia, które można przekazać bezpośrednio swoim konsumentom. Powstaje tu super żywność, jest to ekologiczne gospodarstwo, jestem ogromnie szczęśliwa, że będziemy się tutaj spotykać co miesiąc - wskazywała pomysłodawczyni targu Joanna Maślukiewicz, właścicielka Gospodarstwa Koziego Kozłonoga w Klecinie.

Targ odbywać się będzie w każdą pierwszą niedzielę miesiąca. Na pierwszej w tym roku edycji, którą zorganizowano 4 lutego można było zakupić produkty od następujących wystawców:
– Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga- mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia, z płaskurki, powraca długo wyczekiwane TOFU i „mleko sojowe”
– Aromatyczna Pracownia- kamionki do aromatoterapii,
– Betty B. – dobrze znane czapki wełniane, biżuteria z naturalnych kamieni,
– Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy
– Kadoo – czapki wełniane ręcznej roboty,
– Barbara Łazarz. Warzywa kiszone i marynowane w słoiczkach, keczupy, sosy do makaronów, octy, chleby żytnie na zakwasie, pasztety i kotleciki warzywne.
– Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
– Cydr Radosny – jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni
– Winnica Świdnicka – wina z Makowic,
– Anki cuda Wianki – Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
– Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
– Perłowe sploty – makramy,
– Browar Łażany,
– Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur -OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
– Jira Ceramics & Art – Ceramika
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
– Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
– Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Mikoszów ze swoimi cudami
– Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy
– Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
– Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
– Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
– Palce lizać – masło sklarowane,
– Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
– Monika Kołataj- swetry robione na drutach,
– Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
– Malinowy sad – ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe,
– BIOslavic Garden – przepyszne soki z czereśni i inne rarytasy
– Polna.ja – biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą
– Stary Sad- pyszności zamknięte w słoiku.

foto, wideo: doba.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)