[FOTO] Jak karmią w świdnickim szpitalu?
Na śniadanie i kolację - kilka kromek białego chleba i parówka lub szynka, które z mięsem nie mają nic wspólnego. Na obiad - znów brak mięsa i warzyw, ale za to mnóstwo kaszy i ziemniaków polanych dziwną substancją. Tak niestety w większości przypadków wyglądają posiłki w polskich szpitalach.
Na facebookowym profilu Posiłki w szpitalach pacjenci publikują zdjęcia szpitalnego jedzenia. Nie zabrakło także tych ze świdnickiego Latawca.
Smarowidło do chleba to margaryna do pieczenia. Ziemniaki przywożone są zimne, szare i wyglądają jak pastewne - to tylko niektóre komentarze pod zdjęciami. Podobne doświadczenie do tych ze Świdnicy mają pacjenci niemal z całej Polski. Nie brakuje także stwierdzeń, że więźniowie w zakładach karnych są lepiej karmieni.
O jakich kwotach w ogóle mowa?
Z informacji z rozporządzenia ministra sprawiedliwości z 20 października 2011 roku wynika, że stawka dzienna przeznaczana na wyżywienie jednego więźnia to koszt od prawie czterech do niespełna siedmiu złotych. Najmniej funduszy przeznaczanych jest na więźnia na diecie podstawowej. W tym przypadku dzienna stawka żywieniowa to 4,80 zł. Czterdzieści groszy więcej kosztuje wyżywienie osadzonych do 18. roku życia. Najwięcej, bo 6,80 zł, kosztuje żywienie więźnia na diecie cukrzycowej.
Drugie danie w szpitalu Latawiec po zmianie firmy cateringowej
W szpitalu Latawiec na śniadanie przeznacza się kwotę 2,72 złotych, na obiad 5,44 zł, i na kolację 2,71 zł co daje w sumie 10,87. W liczbach nie wygląda to źle. Należy jednak pamiętać, że większość tej sumy zabiera tzw. przygotowanie. Sam wsad do kotła jest dużo niższy.
Zupa podana pacjentowi w szpitalu Latawiec w kwietniu
- Od czerwca 2015 roku zmieniona została firma, bo rzeczywiście docierały do nas sygnały o bardzo złej jakości posiłków. Od tamtej pory jednak, pacjenci nie skarżą się. Proszę pamiętać, że przy wyborze firmy z usług, której będziemy korzystać jesteśmy obostrzeni pewnymi procedurami prawnymi. W całym kraju to żywienie kuleje, dlatego podjąłem decyzję o budowie kuchni- nie tej, która tu była przez kilka lat tymczasowej, ale z prawdziwego zdarzenia. Ruszy ona już w czerwcu 2016 i jestem pewien, że jakość będzie dużo lepsza. Koszty co prawda będą dla nas wyższe, ale robimy to z szacunku dla pacjentów - mówi doba.pl, dyr. szpitala Latawiec Grzegorz Kloc.
foto: facebook, Doba.pl
Przeczytaj komentarze (24)
Komentarze (24)
Szpital-Latawiec-niby-najlepszy-a-prawda
-jest-inna
57470,page,2,title,Co-jedza-wiezniowie,g
aleria.html