[FOTO] Co Sielskie Wzgórze przygotowało w ramach akcji Gęsina na św. Marcina?
Ruszyła 13. edycja ogólnopolskiej akcji Gęsina na Świętego Marcina, która trwa od 5 do 28 listopada.
W tym roku Slow Food Polska zaprosił do udziału blisko 100 restauracji w całej Polsce. Serwują one przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Od kilku lat gęsinie towarzyszy również rodzimej produkcji wino świętomarcińskie. Podobnie jak i w latach poprzednich, przygotowała je na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim. Jak co roku zorganizowany zostanie również konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów, sami szefowie kuchni biorący udział w tym wydarzeniu.
Miło nam poinformować, że reprezentantem powiatu świdnickiego w tej akcji jest Sielskie Wzgórze w Lutomi Górnej, które znalazło się wśród 6 restauracji z Dolnego Śląska.
- Od 5 listopada nasi kucharze prezentują wyjątkowe dania z tego szlachetnego mięsa – mówi Beata Gąska, właścicielka Sielskiego Wzgórza. - Specjalnie na te okazję szef kuchni przygotował oryginalne menu: półgęsek jako przystawkę, wykwintny bulion z gęsią oraz danie główne - gęsinę z karmelizowanym jabłkiem. Warto podkreślić, że jako jedyni w powiecie świdnickim podajemy naszym gościom wino świętomarcińskie z Winnicy w Turnau.
Dzień św. Marcina obchodzony jest 11 listopada i w dawnej Polsce było tradycją spożywanie gęsiny w tym dniu. Mówią o tym stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina” , czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”.
Dla nas Polaków konieczne jest przywrócenie tego zwyczaju. Tym bardziej, że jest to dzień Święta Niepodległości, które zasługuje na specjalne wyróżnienie, także w aspekcie kulinarnym. Przykładem takiego dobrego obyczaju niech będą Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie w Dniu Dziękczynienia spożywa się pieczonego indyka.
A dlaczego gęś kojarzymy ze św. Marcinem i do tego w listopadzie?
Św. Marcin, jako wspomożyciel biednych, podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka. Następnie został duchownym. Aby uniknąć mianowania biskupem ukrył się przed wysłannikami papieża, ale jego obecność zdradziły hałasujące gęsi. Święty przyjął sakrę, a na jego pamiątkę 11 listopada spożywa się właśnie gęsinę.
Sielskie Wzgórze już dziś zaprasza na weekend pełen smaków!
Przypominamy także o ANDRZEJKACH organizowanych przez Sielskie Wzgórze
Szczegóły imprezy TUTAJ - https://doba.pl/index.php?mod=articles&func=article&id=39036&site=dsw&fbclid=IwAR0oJMWI2ep4wIPfUHgXHeKHRSVLE_j-UEQvpUT0sZMjanEBXgPAxDaBhxc