Wielka sobota

sobota, 4.4.2015 17:11 2206

Wierni kościoła katolickiego w całym kraju a także poza nim uczestniczą w Wielką Sobotę w obrzędzie poświęcenia pokarmów zwanych potocznie święconką oraz w adoracji Chrystusa złożonego do grobu.


Święcenie potraw w Polsce ma tradycję długowieczną. W koszyczku wielkanocnym nie może przede wszystkim zabraknąć jajek (symboli nowego życia), w postaci kolorowych pisanek, kraszanek; baranka (dawniej formowanego z masła (lub ciasta) w specjalnych formach, później cukrowego i z chorągiewką z napisem Alleluja, obecnie często z czekolady), a symbolizującego umęczonego Chrystusa; soli (która miała chronić przed zepsuciem). Poświęcić należy również: chleb, wędlinę, chrzan, pieprz, ciasta świąteczne. Koszyczek, najczęściej z wikliny, przystraja się listkami mirtu.


Do wieczora nie sprawuje się mszy świętych, bardzo popularny jest za to zwyczaj odwiedzania Grobu Pańskiego. We wczesnym chrześcijaństwie był to dzień ciszy i postu z powodu żałoby apostołów.