Przed nami 2 edycja Kłodzkiego Festiwalu Smaków Świata
Przed nami 2 edycja Kłodzkiego Festiwalu Smaków Świata, tym razem na placu pod mostem św. Jana. W tym roku również mieszkańcy Kłodzka będą mieli z czego wybierać.
Przekrój przez smaki głównych kontynentów. Idąc od wschodu, będzie można skosztować parowane w bambusowych koszach pierożki tybetańskie Dim Sum. Miłośnicy ostrych potraw będą mogli zmierzyć się z Pad Thaiem na ostro lub w wersji łagodnej i wege.
Słodkości to wyśmienite, robione na miejscu lody tajskie. Kuchnia europejska będzie również w najciekawszych jej wydaniach. Smaki greckie w postaci souvlaków i owoców morza zawinięte w pitę, gruzińskie pierogi chinkali, czy słodkie i lubiane hiszpańskie churrosy. Będzie również sezonowana wołowina we włoskich ciabbatach. Oczywiście nie zabraknie również przedstawicieli kulinariów zza Atlantyku.
W Kłodzku pojawią się kultowe burgery od Pasibusa, legendarne nowojorskie pastrami czyli pokrojona w plastry podwędzana i wolnogotowana wołowina. Dla dzieci będą również kurczaki w stylu Kentucky. Miłośnicy na ostro będą mogli zmierzyć się z kuchnią z pogranicza Teksasu i Meksyku w postaci El Compadre z Warszawy. Ten Food Truck prowadzi znany varsavianista oraz dziennikarz lubujący się jak widać również w kuchni.
Oczywiście nie zabraknie również strefy chillout z w postaci leżaków dobrego DJ i atrakcji dla dzieci w postaci dmuchańców. Festiwal Smaków Świata to najprężniej działająca organizacja na Dolnym Śląsku zajmująca się tego typu wydarzeniami. Jej działalność w zakresie promocji również dolnośląskich mobilnych restauracji jak chociażby znany i uwielbiany wrocławski Pasibus znalazła uznanie Marszałka Województwa Dolnośląskiego, który objął swoim patronatem wszystkie jej wydarzenia w naszym województwie.
Kłodzki Festiwal Smaków Świata
28-29 maja w godz. 12-21
Plac Miast Partnerskich