PREWENCYJNIE O ARFYKAŃSKIM POMORZE ŚWIŃ

piątek, 30.9.2016 08:10 605 0

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kłodzku zs. w Bystrzycy Kłodzkiej, w związku z ciągłym zagrożeniem przeniesienia afrykańskiego pomoru świń ze wschodu Polski, tj. województw: podlaskiego i mazowieckiego na inne obszary kraju, zwraca się z prośbą o rozpowszechnienie, w sposób zwyczajowo przyjęty, wśród właścicieli gospodarstw utrzymującym trzodę chlewną poniższych informacji.

Zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 padła trzoda chlewna stanowi materiał kategorii 2. Zwierzęta podejrzane o choroby zakaźne powinny być przekazywane do unieszkodliwienia w zakładach utylizacyjnych kat. 2 lub 1. W ww. zakładach uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego są przetwarzane zatwierdzoną metodą z zastosowaniem odpowiednich parametrów temperatury, czasu oraz ciśnienia. Materiał kategorii 1 oraz 2 jest przetwarzany w drodze sterylizacji ciśnieniowej (temperatura 133ºC, czas 20 minut pod ciśnieniem bezwzględnym, co najmniej 3 barów). Uzyskana mączka mięsno-kostna i tłuszcz są spalane w zatwierdzonych spalarniach. Taki sposób obróbki gwarantuje unieszkodliwienie ewentualnych czynników zakaźnych i zapobiega przedostawania się tych patogenów do środowiska.

Ponadto hodowcy nie ponoszą kosztów związanych z przekazywaniem padłych zwierząt do utylizacji, ponieważ istnieje w Polsce specjalny system dopłat z budżetu państwa dla zakładów utylizacyjnych odbierających od rolników padłe zwierzęta. Za realizację systemu dopłat do unieszkodliwiania padłych zwierząt odpowiada Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dane kontaktowe zakładów utylizacyjnych można uzyskać na stronie internetowej ww. Agencji pod linkiem http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/dofinansowanie-kosztow-utylizacji-padłych-zwierzat-gospodarskich.html lub też w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.

Jednocześnie przypomina, że istnieje całkowity zakaz grzebania zwłok padłych zwierząt gospodarskich. Nielegalne zakopywanie lub inne niezgodnego z prawem zagospodarowanie ww. zwierząt podlega karze pieniężnej od 3 000 do 11 000 złotych (§ 3 pkt 2 (lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 maja 2014 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, dotyczącego postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i produktami pochodnymi (Dz. U. 2014 rok poz. 629).

Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kłodzku zs. w Bystrzycy Kłodzkiej informuje, co następuje:
1.    Na terenie gospodarstw należy bezwzględnie wdrożyć i przestrzegać zasad bioasekuracji, a w szczególności poprzez:

bezwzględny zakaz karmienia trzody chlewnej odpadkami żywności,

utrzymywanie świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z dzikami zwierzętami,

karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,

zwracanie uwagi na bezpieczeństwo i sposób przechowywania słomy (ściółki),

utrzymywanie czystości oraz zaopatrzenie w środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji,

zaopatrywanie się w zwierzęta hodowlane o znanym statusie zdrowotnym potwierdzonym przez lekarza weterynarii (zakup zwierząt wraz z wymaganym przepisami świadectwem zdrowia),

przestrzeganie zasad higieny, aby patogeny nie zostały przeniesione na fermę trzody chlewnej: na butach, odzieży, rękach, kołach pojazdów itp. zwłaszcza przez osoby po polowaniach, które nie powinny przez 72 h wchodzić do chlewni,

2.    Należy przestrzegać podstawowych reguł postępowania w przypadku podejrzenia wystąpienia ASF w gospodarstwie:

posiadacz zwierząt, który zauważy objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną). Zgłoszenie należy przekazać bezpośrednio do najbliższego i właściwego miejscowego dla miejsca przebywania zwierząt powiatowego lekarza weterynarii albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza),

po podjęciu podejrzenia choroby i dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii posiadacz zwierząt zobowiązany jest do izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt, nie wywożenia z gospodarstw pasz, odpadów oraz żywności, materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków) oraz do wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściem do chlewni oraz wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa,

3.    Zgodnie z § 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2016 r. poz. 885), należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt (z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków) w celu produkcji mięsa na użytek własny, poinformować powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju. Obowiązek ten dotyczy posiadacza zwierząt, jeśli ubój ma mieć miejsce na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane lub do podmiotu prowadzącego gospodarstwo, jeśli ubój ma mieć miejsce w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)