O dostatku wołowiny na co dzień i od święta
Powrót bydła na stoki górskie m.in. ziemi kłodzkiej był przedmiotem konferencji popularno-naukowej zorganizowanej przez Klaster Wołowina Sudecka. Przeprowadzono ją w "Orlim Gnieździe" w Szklarach m.in. z udziałem senatora Wiesława Kiliana i marszałka Dolnego Śląska Cezarego Przybylskiego, przedstawicieli samorządów lokalnych, w tym burmistrzów Bystrzycy Kłodzkiej Renaty Surmy, Barda - Krzysztofa Żegańskiego, Lądka-Zdroju - Romana Kaczmarczyka i prezydenta Wałbrzycha - Romana Szełemeja, podmiotów gospodarczych, środowiska naukowego.
Zdaniem prezesa zarządu Klastra Zbigniewa Szczygła - w ostatnich latach jest zauważalny stopniowy wzrost pogłowia bydła. Za korzystną dla tej sytuacji uważa się zmianę mentalności wielu rolników, którzy w hodowli znowu zaczęli upatrywać szansy dla siebie. - A to przekłada się również na lepsze wykorzystanie łąk i pastwisk na naszych terenach, na wzbogacenie oferty pracy w rolnictwie - zauważa Z. Szczygieł.
Wyzwaniem dla "Wołowiny Sudeckiej" pozostaje przywrócenie zasobów pogłowia bydła w liczbie 90 tys. sztuk na ziemi kłodzkiej, bo tyle ich tutaj było jeszcze w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Spory w tym udział miała wieś bystrzycka - również ta górska i podgórska.
Dla swoich poczynań Klaster ma coraz więcej sojuszników. Wspiera go świat nauki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, samorządowcy każdego szczebla, rynek producentów i przetwórstwa mięsnego. Profesor Tadeusz Trziszka z UP zauważył, że "Wołowina Sudecka" ze swoimi działaniami już wpisuje się w dolnośląski program pn. "Zielona dolina żywności i zdrowia".
Konferencja poprzedziła wielogodzinny festyn, podczas którego wolą społeczności tej wsi burmistrz Renacie Surmie nadano godność Honorowego Obywatela Marianówki. To w uznaniu za aktywne poczynania włodarz gminy bystrzyckiej na rzecz wszechstronnego rozwoju tej miejscowości. A impreza była sposobem na promocję wszystkiego dobrego, co wiąże się z rozwojem hodowli bydła, przetwórstwem wołowiny i w ogóle podażą dóbr wytwarzanych przez wieś i podmioty pracujące na jej rzecz.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)