12 kwietnia to Dzień Czekolady!

wtorek, 12.4.2016 11:15 977 0

Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii.

W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Zdaniem lekarzy i dietetyków najzdrowsza jest czekolada gorzka o dużej zawartości kakao, tj czekolady z 80% i 90% zawartością kakao.

Czekolada, a dokładniej zairna kakaowca, zawierają wiele związków pobudzających mózg do pracy - m.in. pirazynę. Dodatkowo czekolada jest cennym źródłem magnezu, potasu i żelaza.

Dzięki zawartym w ziarnie kakaowca flawonoidom, czekolada zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Zaś pochodzący z kakaowca alkaloid teobrominy filtruje nasze nerki i działa jako łagodny środek moczopędny. Czekolada zawiera także polifenole, które obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałowi serca.

Niestety czekolada to bomba energetyczna, a tabliczka czekolady (100 gram) zawiera około 550 kalorii.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)