"Mąka i woda" - pyszny chleb (i nie tylko) może upiec każdy!

czwartek, 26.8.2021 14:47 2460 0

"Mąka i woda" - od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. 

Sabina Francuz pokazuje jak krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Jak sama mówi:

"Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu.
Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.
Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie".

W książce znajdują się przepisy m.in. na:

  • superprosty chleb z ziemniakami
  • bourekas
  • placek śniadaniowy z czarnuszką
  • wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
  • cebularze orkiszowe
  • chaczapuri adżarskie
  • brioszki
  • precle jerozolimskie
  • bajgle
  • grecką pitę
  • focaccię z solanką. 

Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.

Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy! 

Premiera 15 września.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)