Zapraszamy do nowo otwartej restauracji PARANTELA!

wtorek, 16.7.2019 00:00 22263

Parantela to nowe miejsce na mapie Bielawy, w którym zapach jedzenia miesza się z atmosferą przyjaźni i humoru - nazwa oczywiście nie jest przypadkowa- definicja słowa 'parantela' nawiązuje do relacji i związku między zjawiskami w sztuce, a jego synonimy to bliskość, więź, pomost i rodzina. W Paranteli, oprócz jedzenia, najważniejsze są relacje, a pomostem, który pozwala o nie dbać - serwowane tam jedzenie. Chcemy, żeby z naszą pomocą każdy mógł spędzić czas na spotkaniu z rodziną czy znajomymi w świetnej, bezstresowej atmosferze i przy akompaniamencie dań, które sprawią że spędzona z nami chwila, będzie niezapomniana.
A w menu...

Ciągłe zmiany! Warto wyróżnić ręcznie robione przez szefową kuchni makarony, burgera jagnięcego z własnej roboty kiełbaskami, cieszące się ogromnym powodzeniem żeberka w piwnej marynacie i z sosem chipotle, szeroki wybór włoskiej pizzy na cienkim cieście, przygotowywane na miejscu desery i wiele, wiele innych- każdy dzień to nowe inspiracje, więc aktualne menu najlepiej sprawdzić podczas wizyty, lub (zamawiając z dowozem) na facebooku - w Paranteli nie ma miejsca na nudę i stagnację - sezonowe produkty, zioła i doskonałej jakości mięsa, z których przygotowane są dania dnia oferują codziennie inną, kulinarną przygodę- szczególnie w połączeniu z degustacją szerokiej gamy piw rzemieślniczych.

Od soboty, 14.07, zapraszamy między innymi na następujące nowości:

◦ kanapkę z wolno-pieczonym żebrem wołowym

◦ kurczaka kukurydzianego w sosie kurkowo-śmietanowym na puree z ziemniaków i korzenia pietruszki, z grillowaną kolba kukurydzy z masłem czosnkowym

...a na deser

◦ tortinę czekoladową z lodami z kwaśnej śmietany i świeżymi owocami

Parantelę stworzyły i z pasją prowadzą siostry – Asia i Ewa, które od zawsze wszystkie życiowe decyzje podejmują, konsultując się ze sobą - czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem, ale zawsze po burzliwych konsultacjach przerywanych (ku rozpaczy/uciesze postronnych obserwatorów) śpiewaniem aktualnych przebojów, które nawet według niezbyt szanowanych krytyków muzycznych nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego - dzięki przeniesieniu tej relacji na wspólne przedsięwzięcie, nastrój w Paranteli znacznie różni się od innych restauracji, w jakich mieliście okazję być :)

Asia odpowiada za techniczną stronę przedsięwzięcia, a jej siostra za salę - Ewę niemal zawsze można ją spotkać między stolikami, dbającą o standard obsługi, odpowiadająca na pytania klientów, ale też uważnie słuchającej ich opinii przy (okazjonalnej!) lampce prosecco. Za kuchnię odpowiada ich wieloletnia przyjaciółka, Agata, bez której zacięcia i zaangażowania nie byłoby możliwe zrealizowanie ich wspólnego marzenia o własnej restauracji. Agata to szefowa kuchni z ogromnym doświadczeniem i nieskończonym zasobem pomysłów, które skutkują ciągłymi zmianami w menu i cieszą się uznaniem ciągle rosnącego grona stałych klientów. Nieoficjalnie za kulisami mówi się, że szefowa kuchni żywi się opiniami klientów, które motywują ją do ciągłego działania, więc nie zapomnijcie powiedzieć, jak Wam smakowało!

Atmosfera, to zaraz obok jedzenia najważniejsza rzecz, dzięki której stale powiększa się grono gości regularnie odwiedzających restaurację. W ciągu dwóch miesięcy Parantela zyskała wielu stałych klientów, którzy ku radości właścicielek tego miejsca chętnie dyskutują między sobą, podglądają potrawy na stoliku obok konsultując zamówienia, a z czasem nawet umawiają się na wspólne kolacje – właśnie po to powstało to miejsce.

Jako katalizator reakcji poznawania nowych osób restauracja oferuje największy w okolicy wybór piw rzemieślniczych z wrocławskich browarów Profesja i Stu mostów, oraz spod znaku HopLaLa - piw tworzonych przez kobiety, dla kobiet- takich smaków (truskawka z pieprzem!) nie spotkacie w innych miejscach.

W ofercie nie brakuje też wina z lokalnej winiarni Celtica z Sobótki, a dla wielbicieli klasyki oferujemy również piwo lane, pszeniczne oraz rewelacyjnie przyjęte przez Gości prosecco z kija – na życzenie podawane z sorbetem. Dla kierowców i osób stroniących od alkoholu bardzo duży wybór bezalkoholowych piw, win i napojów, których nie sposób spotkać w innych miejscach.

Przyjdź, sprawdź i powiedz nam, jak było! Zapraszamy przez cały tydzień, z wyjątkiem środy (wtedy odpoczywamy :) ) od 12 do 22.

Chcesz spróbować naszej kuchni w domu?

Dowozimy do Bielawy, Dzierżoniowa, Pieszyc i okolic - zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 579-653-226.

Sprawdź aktualne menu i dania dnia spoza karty na:

www.facebook.com/parantelabielawa.

.. lub po prostu spotkajmy się, w Bielawie przy ulicy Żeromskiego 34!