W jakim celu stosuje się nici i siatki wędliniarskie?

środa, 22.3.2023 15:05 276

Wyrabianie własnych wędlin, mięs czy kiełbas to bez wątpienia lepsze rozwiązanie niż kupowanie tych dostępnych w sklepach. Produkcja taka wymaga jednak pewnej wiedzy i doświadczenia, m.in. w zakresie wyboru odpowiednich akcesoriów, a także innych artykułów potrzebnych do przygotowania wyrobów mięsnych. Obok osłonek białkowych na kiełbasy, równie niezbędne zdają się nici i siatki wędliniarskie. Podpowiadamy zatem, w jakim celu się je stosuje i jak wybrać odpowiednie? Zapraszamy do lektury!

Rodzaje siatek wędliniarskich

Wędliny są jednymi z najbardziej popularnych przekąsek oraz składnikami obiadów, śniadań czy kolacji. Przygotowywanie ich w warunkach domowych to czasochłonny proces, do którego wykorzystuje się różnorodne akcesoria wędzarnicze, w tym nici wędliniarskie i siatki. Mają one szczególne znaczenie podczas suszenia, wędzenia i przygotowywania szynek czy wędlin. Ich wybór nie może być przypadkowy. Na rynku znajdziesz między innymi siarki wędliniarskie na kiełbasę, szynkę, mięso mielone czy boczek. Pierwsze z wymienionych są cienkie, a jednocześnie elastyczne, dzięki czemu odpowiednio przylegają. Wybór odpowiednich zależy jednak od grubości wędlin. Z kolei na szynkę potrzebujesz grubszych nici lub siatek, a na boczek już naprawdę mocno wytrzymałych, które utrzymają wyrób, np. w trakcie wędzenia. Takie są m.in. nici wędliniarskie z oferty sklepu Jelux. Marka może pochwalić się wieloletnią obecnością na rynku oraz szerokim asortymentem.

Rozmiary siatek wędliniarskich

Musisz wiedzieć, że do wyboru masz wiele różnych rozmiarów siatek wędliniarskich. Każde z nich przydadzą się do innych wędlin. Znajdziesz jednak najlepsze do 

  • szynek;
  • kurczaków;
  • indyka;
  • wieprzowiny;
  • wołowiny;
  • serów.

Rozmiary wahają się zwykle w przedziale od 20 mm do 200 mm. Siatki mogą mieć także różną długość i szerokość, by zmieścić większe i mniejsze kawałki mięsa. Ich wybór ma znaczenie, by zapewnić odpowiedni kształt wędlin. Odpowiadają także za utrzymanie wyrobów, np. podczas wędzenia. Nici wędliniarskie, jak i siatki w różnych wariantach proponuje sklep masarski Jelux. Produkty te powstają z trwałych i elastycznych materiałów, takich jak bawełna, poliester czy guma. Z ich pomocą bez problemu nadasz serom, wędlinom czy kiełbasom odpowiedni kształt. Cały asortyment znajdziesz na stronie: sklep.jelux.pl.  

Dlaczego warto przygotowywać wędliny w domu?

Istnieje wiele powodów, by samodzielnie przygotowywać wędliny. Najważniejszym jest jednak to, że masz wpływ na rodzaj użytego mięsa, przypraw i dodatków. Możesz zdecydować, jakie siatki wędliniarskie użyjesz, a także jak zakonserwujesz mięso. Możesz zatem zadbać o jakość swoich wyrobów, które nie muszą mieć tylu ulepszaczy smaku, jak i konserwantów. Dzięki temu otrzymujesz własny produktu, który jest znacznie zdrowszy niż ten, który znajdziesz na półkach sklepowych. To wyśmienite rozwiązanie także ze względu na to, że może okazać się tańsze, niż kupienie różnych szynek czy kiełbas ze sklepu.