Producent lamp dla branży HoReCa

czwartek, 8.7.2021 15:32 544

Oświetlenie restauracji odgrywa bardzo ważną rolę w aranżacji lokalu. Z jednej strony światło powinno być nastrojowe, z drugiej powinno umożliwiać spożywanie posiłków wszystkimi zmysłami, także zmysłem wzorku. Dlatego wybierając lampy dla branży HoReCa powinniśmy zwrócić uwagę na znacznie więcej aspektów niż w przypadku wyboru oświetlenia do domu. Czym cechuje się dobre oświetlenie do restauracji? Gdzie szukać stylowych lamp, żyrandoli i punktów świetlnych?

Odpowiednie oświetlenie do restauracji: Na co należy zwrócić uwagę?

Osoby planujące samodzielną aranżację sali restauracyjnej często koncentrują się na tym, żeby światło było nastrojowe. Stawiamy na lampy, żyrandole oraz punkty świetlne, które de facto nie oświetlają przestrzeni, ale ją doświetlają. Nierzadko sięgamy po światło barwione lub niewielkie punkty świetlne, które z powodzeniem można traktować jako alternatywę dla światła świec. W wielu sytuacjach tego typu podejście do światła w branży HoReCa jest uzasadnione, ale nie zawsze. Są miejsca, w których dobre oświetlenie sali jest kluczem do sukcesu.

Jasne, ciepłe światło z pewnością sprawdzi się w nowoczesnych lokalach, również tych  urządzonych w modnym obecnie stylu minimalistycznym czy postindustrialnym. W przypadku tych ostatnich aranżacji często kusi nas, żeby sięgnąć po światło zimne, co nie zawsze jest dobrym wyborem. W zimnym świetle produkty spożywcze nie prezentują się najlepiej, szczególnie tracą na takim oświetleniu wędliny i mięsa. Dlatego o wiele bardziej bezpiecznym rozwiązaniem jest światło ciepłe. W branży HoReCa nie należy również przesadzać ze światłem barwionym. Kolor światła wpływa na percepcję wzrokową potraw, co może obniżyć ich atrakcyjność, a w rezultacie wpłynąć na stosunek gości do serwowanych dań.

Lampy do restauracji: Jakie powinny być?

Decydując się na lampy do restauracji warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalne i łatwe do utrzymania w czystości. Czystość powinna być podstawą każdego  lokalu gastronomicznego. Dlatego, jeśli mamy taką możliwość zrezygnujmy z tekstylnych kloszy i abażurów na rzecz lamp z metalu i tworzyw sztucznych. Ciekawą alternatywą dla branży HoReCa są również dekoracyjne żarówki i lampy szklane. Wszystkie te materiały doskonale się prezentują, jednocześnie zapewniając dużą łatwość utrzymania w czystości.

Co ważne, lampy w restauracji i lokalu gastronomicznym powinny pasować do stylistyki i aranżacji wnętrza. Ich design nie powinien być przypadkowy. W przypadku lamp stojących oraz lamp na stolikach warto wybrać systemy wykonane z bezpiecznych materiałów. Dzięki temu w sytuacji, kiedy lampa zostanie przypadkiem wywrócona prawdopodobieństwo, że komuś stanie się krzywda jest znikome. Lamy stojące powinny być stabilne i solidne – to zmniejszy ryzyko ich upadku.