komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
PKP
ZKM
WALUTY
FORUM

sobota, 18 stycznia 2020

Piotra, Małgorzaty

Nowa restauracja TKALNIA nawiązuje do tkackich tradycji Dolnego Śląska

piątek, 6.12.2019 08:00 , odsłony: 6528
kategorie artykułu:

Już w najbliższą sobotę nastąpi oficjalne otwarcie Tkalni - nowej restauracji Hotelu Dębowego Biowellness & SPA w Bielawie. To pierwsza restauracja, która nawiązuje do tradycji tkackich Dolnego Śląska - zarówno koncepcją wizualną, jak i wystrojem oraz rzemieślniczym podejściem. Jednym z podstawowych elementów filozofii Tkalni jest czerpanie z bogatej tradycji kulinarnej Gór Sowich.

Szacunek do tradycji

Bielawa przez blisko 200 lat pozostawała ważnym centrum przemysłu włókienniczego. To tu rozgrywa się akcja dramatu “Tkacze” noblisty Gerharta Hauptmanna, tu rezydowała rodzina Dierigów, słynnych przemysłowców, dawnych właścicieli willi, w której mieści się dzisiaj Hotel Dębowy. Rezydencja Dębowa, gdzie obecnie znajduje się Tkalnia, była zaś willą fabrykancką Heinza Rosenberga, który odegrał kluczową rolę w procesie unowocześniania włókiennictwa na Dolnym Śląsku.

- Tkalnia powstała z szacunku do miejsca i jego historii - stąd fototapeta, przedstawiająca historyczną Bielawę oraz wykorzystanie symboli tkackich w naszym menu i logo restauracji. Włókiennictwo to dla nas także rzemieślnicze podejście i dążenie do perfekcji. - powiedziała Monika Kwiędacz, właścicielka Hotelu Dębowego Biowellness & SPA.

Marchewnik i spółka

Dbałość o detale jest widoczna nie tylko w samym wystroju, ale i starannie opracowanym menu. W karcie znajdziemy dania z wykorzystaniem ziół, owoców i warzyw, uprawianych we własnym, przyhotelowym ogródku. Nie zabraknie potraw w pełni wegańskich, bezglutenowych, zawierających produkty lokalne czy przygotowanych na bazie naturalnego miodu, będącego symbolem regionu.

- W Tkalni wszystko przygotowywane jest od podstaw. - Współpracujemy z wieloma lokalnymi dostawcami - jajka kupujemy od zaprzyjaźnionego dostawcy ze Świebodzic, wina - z bielawskiej winnicy, a piwa, które mamy w karcie, pochodzą od regionalnego browarnika. Mamy też w menu lokalne mięsa i ryby, takie jak pstrąg kłodzki, którego tradycja sięga jeszcze przedwojennego Hrabstwa Kłodzkiego. Stawiamy na szczerość i naturalne smaki - podsumowuje Monika Kwiędacz.

W kolejnych odsłonach menu Tkalni znajdą się składniki, które niegdyś stanowiły o sile kuchni Gór Sowich, takich jak marchewnik, zioło, które ze wszystkich regionów Polski upodobało sobie właśnie tę część Sudetów. 

Wszyscy goście, którzy odwiedzą Tkalnię w najbliższy weekend, zostaną poczęstowani grzanym winem.

 
czwartek, 2.1.2020 10:56
poniedziałek, 30.12.2019 16:00
10
poniedziałek, 30.12.2019 09:15
4
środa, 11.12.2019 11:03
wtorek, 3.12.2019 13:43
środa, 6.11.2019 10:07
środa, 23.10.2019 10:32
wtorek, 22.10.2019 11:25
106
piątek, 18.10.2019 08:58
sobota, 12.10.2019 11:38
28
Katrin salon kosmetyczny
Katrin salon kosmetyczny
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
www.kasprowiczauto.pl
www.kasprowiczauto.pl
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Sklepy Wielobranżowe BEJ
Sklepy Wielobranżowe BEJ
Mati Autogaz
Mati Autogaz
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
Restauracja Teatralna
Restauracja Teatralna
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
HOTEL MIODOWY
HOTEL MIODOWY
tanie laptopy poleasingowe
tanie laptopy poleasingowe
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie