komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
PKS
PKP
ZKM
WALUTY
FORUM

czwartek, 26 listopada 2020

Delfiny, Sylwestra

Jak zapachami regulować apetyt? Sprawdzi zespół młodych badaczy z UPWr

wtorek, 20.10.2020 09:10 , komentarze: 0 , odsłony: 231
kategorie artykułu:

Supermarkety zachęcają do zakupów zapachem świeżo pieczonego chleba. Centra handlowe przed świętami pachną goździkami, cynamonem i pieczonymi jabłkami. Od dawna wiemy, że nasze nosy mają duży wpływ na nasze zachowania.  

Młodzi badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu postanowili wykorzystać tę wiedzę i stworzyć innowacyjne, bezpieczne i łatwe w użyciu środki regulujące apetyt. W obie strony.

– Około 18% naszego społeczeństwa to w tej chwili osoby po 65. roku życia. Wiele osób starszych, chorujących, szczególnie przebywających w różnych ośrodkach opiekuńczych, ma problem z obniżonym apetytem. 53% polskiego społeczeństwa to z kolei osoby z nadwagą lub otyłością. Jednocześnie rynek suplementów diety regulujących apetyt jest ogromny – kupujemy ponad 625 mln opakowań takich substancji rocznie. Problem polega na tym, że albo ich skuteczność jest dyskusyjna, albo wywołują wiele skutków ubocznych – mówi Jacek Łyczko, doktorant w Katedrze Chemii UPWr, lider projektu i zespołu, który stworzy zapachy na blotterach (tekturowych paskach, których używamy w perfumeriach) zwiększające lub zmniejszające apetyt.

8-osobowy zespół złożony niemal wyłącznie z młodych naukowców przed trzydziestką wykorzysta tylko naturalne, bezpieczne zapachy – olejki eteryczne i aromaty spożywcze. Sprawdzi, jakie aromaty kojarzą się Polakom ze smacznym jedzeniem, skomponuje odpowiednie zapachy, w rezonansie magnetycznym przetestuje ich oddziaływanie na odpowiednie ośrodki w mózgu. Przeprowadzi też analizę morfologiczną odpadów po posiłkach, które zjedzą badani po powąchaniu blotterów – pozwoli to na ustalenie, czy – przykładowo – produkt może ograniczyć apetyt na dodatki skrobiowe, a zwiększyć na białko lub warzywa.

– Paski redukujące apetyt absolutnie nie będą pachniały nieprzyjemnie. Naszym celem nie jest odstraszenie ludzi od jedzenia, wywoływanie negatywnych skojarzeń czy poczucia winy u osób ze zbyt dużą masą ciała. Chcemy wywołać uczucie sytości, które będzie kojarzyło się ze zjedzeniem pysznego, ciężkiego deseru, z popołudniową kawą, relaksem po obiedzie. Chcemy też skierować ich apetyt na zdrowsze produkty. Żeby miały na przykład ochotę na pełnoziarniste pieczywo, a nie na białą bułkę. Dzięki temu będą jadły mniej i lepiej – opowiada Jacek Łyczko, który zdobył na te badania prawie 1,5 mln zł z programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Foto.: Tomasz Lewandowski/UPWr.

 

Wasze komentarze

dzisiaj, 7 godz temu
dzisiaj, 9 godz temu
1
dzisiaj, 9 godz temu
wtorek, 24.11.2020 13:30
3
wtorek, 24.11.2020 09:00
poniedziałek, 23.11.2020 14:05
3
poniedziałek, 23.11.2020 13:50
6
Sklepy Wielobranżowe BEJ
Sklepy Wielobranżowe BEJ
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie
Mati Autogaz
Mati Autogaz
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
Katrin salon kosmetyczny
Katrin salon kosmetyczny
HOTEL MIODOWY
HOTEL MIODOWY
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
tanie laptopy poleasingowe
tanie laptopy poleasingowe
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
Restauracja Teatralna
Restauracja Teatralna
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec
SPZOZ w Świdnicy - Latawiec