Gmina Dzierżoniów: moje jedzenie, moje korzenie

wtorek, 1.8.2017 12:11 853 0

Kilkadziesiąt tradycyjnych potraw przygotowanych przez przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z gmin Dzierżoniów, Kłodzko i Międzylesie to efekt dwudniowych warsztatów kulinarnych pn. "Moje jedzenie, moje korzenie", które odbyły się w ten weekend w Starym Wielisławiu i Goworowie.

Warsztaty zrealizowane zostały ramach przedsięwzięcia "Doświadczenia, które łączą - wymiana wiedzy pomiędzy partnerami KSOW". Wszystkie działania prowadzone są z naszymi partnerami: gminą Kłodzko, gminą Międzylesie i Gospodarstwem Agroturystycznym "Jesionówka".

Spotkanie rozpoczęli przedstawiciele gmin partnerskich: Zastępca Wójta Gminy Dzierżoniów Jolanta Zarzeka, Wójt Gminy Kłodzko Stanisław Longawa oraz Kierownik Referatu Infrastruktury Technicznej i Gospodarki Urzędu Gminy Międzylesie Wiesława Szyrszeń.

Podczas spotkań gospodynie z terenu trzech gmin-partnerów projektu opowiedziały o historii przygotowywanych przez siebie dań i tradycjach kulinarnych swoich przodków, a także krok po kroku pokazały proces tworzenia potraw. Każde danie zostało też sfotografowane. W ramach projektu wydana zostanie bowiem książka kucharska promująca tradycje kulinarne naszego regionu. W publikacji, oprócz zdjęć dań powstałych podczas warsztatów, pokazane zostaną najciekawsze projekty zrealizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Projekt swoim działaniem obejmie również młodzież aktywnie działającą społecznie, w tym radnych młodzieżowych rad gmin. We wrześniu pojadą oni na wyjazd studyjny, w trakcie którego wymienią się doświadczeniami w pracy na rzecz społeczności lokalnej i opowiedzą o ciekawych inicjatywach podejmowanych na obszarach swoich gmin.

ZDJĘCIA - KLIKNIJ TUTAJ

Źródło: UG Dzierżoniów

Dodaj komentarz

Komentarze (0)