Afrodyzjak w słoiku zamknięty

wtorek, 11.9.2018 09:39 931 0

Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Po pierwsze dzięki temu, że są również do nas sprowadzane z zagranicy, a po drugie, że nadają się na marynaty i przetwory. Zatem warto wiosną przygotować z nich słoiki, które aż do kolejnego szparagowego sezonu będą cieszyć nasze podniebienia.

Dlaczego warto jeść szparagi przez cały rok? Chociażby dlatego, że w 100 gramach mają tylko 18 kalorii, są zatem doskonałe dla osób dbających o linię, a poza tym to afrodyzjak. Sprawdzą się zatem w kuchni zimą, kiedy długie wieczory sprzyjają romantycznym kolacjom we dwoje.

Sięgajcie więc po słoiki ze szparagami, a jeśli nie macie, to zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska, gdzie już 22 września – w sobotę – swoje słoiki zaprezentują gospodynie wiejskie z Polski i Czech.

Oto przepis na szparagi konserwowane jednej z gospodyń z gminy Dzierżoniów. Takich smakołyków na Festiwalu Słoików będzie więcej. To spotkanie kuchni polskiej z czeską będzie pełne domowych smaków i aromatów z babcinych spiżarni. Nie znajdziecie ich w żadnym sklepie. Zapraszamy na Festiwal Słoików. Więcej informacji na stronie www.ug.dzierzoniow.pl.

Przepis na szparagi konserwowane

Składniki:

3 kg świeżych szparagów białych

3 marchewki

Zalewa:

  • 2,5 litra wody
  • 0,5 litra octu 10%
  • 10 dag soli
  • 30 dag cukru

Przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, goździki

Sposób wykonania:

Gwarancją sukcesu tego wykwintnego smakołyku jest odpowiedni dobór szparagów. Najlepiej kupić je bezpośrednio na plantacji. Długość szparagów dobrać do wysokości słoika. Najlepsze są 10-15 cm szpice o grubości 1,5 – 2 cm. Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Poukładać ciasno w czystych słoikach, szpicami go góry. Obrać marchewkę, pokroić w cienkie słupki i powkładać je pomiędzy szparagi. Do każdego słoika włożyć przyprawy: szczyptę gorczycy i kolendry, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2-3 goździki. Tak przygotowane warzywa zalać gorącą zalewą. Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: zagotować wodę, dodać do niej ocet oraz sól i cukier, a także przyprawy wg,. uznania. Gotować przez chwilę. Po zalaniu i zakręceniu słoików pasteryzować 10-15 min. Szparagi są gotowe po ok. tygodniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)