W Jedlinie-Zdroju królowała zupa

poniedziałek, 5.7.2021 11:17 1362 0

„Zupa sowiogórska” przygotowana przez Karczmę Rycerską Zamku Grodno zwyciężyła w 18 Dolnośląskim Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju zdobywając Złotą Wazę i Certyfikat Dobrego Smaku. Tak zadecydowało jury konkursu i festiwalowa publiczność. Srebrna waza powędrowała do Oberży PRL za „Pomidorową Fantazję PRL”, a brązowa do Zespołu Pałacowo-Hotelowego „Jedlinka” za „Węgiersko-chorwacką zupę gulaszową z pieczywem robionym na słodach piwnych”.

 

Tegoroczne menu Festiwalu zawierało siedem zup przygotowanych głównie przez kucharzy reprezentujących jedlińskie lokale gastronomiczne. - Wszystkie potrawy, które ocenialiśmy były pyszne, mieliśmy zarówno nawiązania do tradycji, jak i rozwiązania nowatorskie – mówi znawca tradycyjnej kuchni prof. dr hab. Piotr Gryszel, który przewodniczył jury Festiwalu. Oprócz zwycięzców w menu znalazły się: „Zupa galangalowa” (Kebab pod Czarodziejską Górą), „Zupa–krem z kiszonego ogórka” (Bistro zWolna), „Chłodnik litwiński” (Active Waterball) oraz „Morowa grochowa” (Poligon Smaków).

W tym roku po raz pierwszy konkursowe zupy były sprzedawane. Goście Festiwalu próbując specjałów przygotowanych przez restauratorów, jednocześnie wspierali branżę gastronomiczną, która bardzo mocno ucierpiała przez obostrzenia związane z epidemią. - Ta formuła się sprawdziła, bo zupy znikały bardzo szybko, szczerze mówiąc nawet szybciej niż się spodziewaliśmy. Na szczęście dla tych, którzy nie nasycili głodu podczas konkursu, czekała jeszcze darmowa zupa „antycovidowa” przygotowana przez gminę Jedlina-Zdrój. Nowością podczas imprezy był również zakaz używania jednorazowych naczyń z plastiku. Wszyscy restauratorzy podawali zupy w naczyniach ulegających biodegradacji.

- Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju dorósł, impreza ma już 18 lat. Kiedy go rozpoczynaliśmy, w naszym mieście brakowało lokali gastronomicznych, a przecież jesteśmy miejscowością turystyczną. Dziś możemy powiedzieć, że jest to marka, która najpierw przyczyniła się do powstania lokalnych restauracji, następnie wspierała je w promocji, a w tym roku pomaga podźwignąć się po epidemii. Serdecznie gratuluję uczestnikom i dziękuję mieszkańcom oraz gościom, którzy w ostatnią sobotę byli z nami na terenie Zespołu Pałacowo-Hotelowego „Jedlinka” w Jedlinie-Zdroju – mówi burmistrz Leszek Orpel.

Do udziału w 18 Dolnośląskim Festiwalu Zupy zaproszono również lokalnych rzemieślników i producentów naturalnej żywności. Na dzieci czekała rozbudowana strefa zabaw, a imprezę zakończył występ bluesowej grupy „Silver Heads 18”.

źródło: UM Jedlina-Zdrój

Dodaj komentarz

Komentarze (0)