Święto hot doga
4 Lipca w Dzień Niepodległości, najważniejsze amerykańskie święto narodowe, przypada też święto bułki z parówką, czyli hot doga, kultowego amerykańskiego fast foodu.
Tego dnia organizowane są doroczne zawody w jedzeniu hot dogów na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się w 1916 roku w Nathan’s – jednej z nowojorskich budek z hot dogami – gdzie czterech imigrantów, pałaszując kolejne hot dogi, próbowało ustalić, kto z nich jest największym patriotą. Do dziś organizowany jest tam jeden z największych turniejów na świecie (Nathan’s Hot Dog Eating Contest), a sama dyscyplina jedzenia na czas to obecnie wielomilionowy biznes, nad którym pieczę sprawuje międzynarodowa federacja. Dla czołowych zawodników zajadanie się fast foodem to główne źródło utrzymania – nagrody w najważniejszych konkursach sięgają nawet 10 tysięcy dolarów. Niekwestionowanym liderem parówkowych zmagań jest Amerykanin Joey Chestnut, którego rekord to pochłonięcie 68 bułek z parówkami w 10 minut. Hot dogi zadomowiły się w Ameryce za sprawą niemieckich imigrantów, którzy zabrali za ocean wynalezione przez siebie parówki (dachshundy – niem. „jamniki”).
PRZEPIS
Składniki
- 4 bułki do hot-dogów lub 4 podłużne bułki
- 4 ulubione parówki (ja zawsze używam parówek z indyka)
- pół pomidora
- 2 ogórki konserwowe
- kawałek marynowanej papryki
- 4 małe liście sałaty
- cebulka prażona (można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu)
- żółty ser (ja używam zawsze sera typu gouda)
- ketchup
- musztarda
- może być również majonez
Przygotowanie
- Bułki nakroić wzdłuż - nie przekrajać do końca tylko tak, aby powstała kieszonka na parówkę i inne składniki.
- Parówki wrzucić na wrzącą wodę na około 3 minuty.
- Ogórki, paprykę oraz pomidora pokroić w cienkie plasterki, sałatę umyć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni i włożyć do niego na 3 minuty same bułki.
- Bułki wyciągnąć z piekarnika, do kieszonki w bułce wsypać odrobinę startego sera zółtego i włożyć parówki. Parówki z wierzchu posypać startym serem.
- Zapiekać w piekarniku przez około 3-4 minuty - do momentu roztopienia sera żółtego.
- Hot-dogi wyciągamy z piekarnika, część plasterków ogórka i kawałki papryki wciskamy między bułkę a parówkę, liść sałaty można zwinąć i wetknąć z jednej strony również między bułkę i parówkę, kilka plasterków ogórka oraz pomidora i ułożyć na wierzchu parówki.
- Z wierzchu hot-doga posypać prażoną cebulką i polać kechupem oraz musztardą tworząc esy-floresy :) Można również dodać majonez.
źródło: moje gotowanie/smaki życia
Dodaj komentarz
Komentarze (0)