Święto hot doga

wtorek, 4.7.2017 04:20 1105 0

4 Lipca w Dzień Niepodległości, najważniejsze amerykańskie święto narodowe, przypada też święto bułki z parówką, czyli hot doga, kultowego amerykańskiego fast foodu.

Tego dnia organizowane są doroczne zawody w jedzeniu hot dogów na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się w 1916 roku w Nathan’s – jednej z nowojorskich budek z hot dogami – gdzie czterech imigrantów, pałaszując kolejne hot dogi, próbowało ustalić, kto z nich jest największym patriotą. Do dziś organizowany jest tam jeden z największych turniejów na świecie (Nathan’s Hot Dog Eating Contest), a sama dyscyplina jedzenia na czas to obecnie wielomilionowy biznes, nad którym pieczę sprawuje międzynarodowa federacja. Dla czołowych zawodników zajadanie się fast foodem to główne źródło utrzymania – nagrody w najważniejszych konkursach sięgają nawet 10 tysięcy dolarów. Niekwestionowanym liderem parówkowych zmagań jest Amerykanin Joey Chestnut, którego rekord to pochłonięcie 68 bułek z parówkami w 10 minut. Hot dogi zadomowiły się w Ameryce za sprawą niemieckich imigrantów, którzy zabrali za ocean wynalezione przez siebie parówki (dachshundy – niem. „jamniki”).

PRZEPIS

Składniki

  • 4 bułki do hot-dogów lub 4 podłużne bułki
  • 4 ulubione parówki (ja zawsze używam parówek z indyka)
  • pół pomidora
  • 2 ogórki konserwowe
  • kawałek marynowanej papryki
  • 4 małe liście sałaty
  • cebulka prażona (można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu)
  • żółty ser (ja używam zawsze sera typu gouda)
  • ketchup
  • musztarda
  • może być również majonez

Przygotowanie

  1. Bułki nakroić wzdłuż - nie przekrajać do końca tylko tak, aby powstała kieszonka na parówkę i inne składniki.
  2. Parówki wrzucić na wrzącą wodę na około 3 minuty.
  3. Ogórki, paprykę oraz pomidora pokroić w cienkie plasterki, sałatę umyć.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni i włożyć do niego na 3 minuty same bułki.
  5. Bułki wyciągnąć z piekarnika, do kieszonki w bułce wsypać odrobinę startego sera zółtego i włożyć parówki. Parówki z wierzchu posypać startym serem.
  6. Zapiekać w piekarniku przez około 3-4 minuty - do momentu roztopienia sera żółtego.
  7. Hot-dogi wyciągamy z piekarnika, część plasterków ogórka i kawałki papryki wciskamy między bułkę a parówkę, liść sałaty można zwinąć i wetknąć z jednej strony również między bułkę i parówkę, kilka plasterków ogórka oraz pomidora i ułożyć na wierzchu parówki.
  8. Z wierzchu hot-doga posypać prażoną cebulką i polać kechupem oraz musztardą tworząc esy-floresy :) Można również dodać majonez.

źródło: moje gotowanie/smaki życia

Dodaj komentarz

Komentarze (0)