Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim" rozstrzygnięty

czwartek, 6.4.2017 10:25 1247 0

Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017” został rozstrzygnięty. Po burzliwych obradach jury mogliśmy oklaskiwać zwycięzców i jednocześnie delektować się wspaniałymi potrawami.

W konkursie wzięło udział 10 uczestników, którzy mieli za zadanie przygotować po dwie potrawy świąteczne. Komisja konkursowa oceniała nie tylko walory smakowe przygotowanych potraw ale też estetykę stołu i podania.

- Poziom przygotowania potraw w tym roku był niezwykle wysoki, zarówno pod względem smakowym jak i estetycznym. Cieszę się że zgłosili się uczestnicy z całego terenu naszego Powiatu. Mamy jako Polacy naprawdę wspaniałe świąteczne tradycje kulinarne, dlatego warto o nie dbać i je eksponować. Gratuluję wszystkim uczestnikom – powiedział starosta Jacek Cichura

Narada jury trwała długo i miała wyjątkowo burzliwy przebieg. Według komisji wszyscy uczestnicy zasłużyli na najwyższe laury. Niestety ze względu regulamin, przyznano 3 nagrody główne i 7 równorzędnych wyróżnień.

Laureatami konkursu w tym roku zostali:
I miejsce Wiesława Pawłow – Głuszyca Górna – za potrawę Świnka Wieprzowinka 
II miejsce – Lucyna Król ze Starych Bogaczowic – Świąteczna sałatka warzywna z jajkiem
III miejsce – Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej – za potrawę Schab w cieście

Fundatorem nagród był Zarząd Powiatu Wałbrzyskiego, a współorganizatorem Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - Powiatowi Doradcy w Wałbrzychu.

zdjęcia: własne i Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu

Dodaj komentarz

Komentarze (0)