Jakie umiejętności i wyposażenie musi mieć początkujący cukiernik?

piątek, 26.5.2023 16:17 619

Może się wydawać, że praca cukiernika jest prosta i lekka. Jednak to nie do końca prawda. Aby być dobrym specjalistą, trzeba uzbroić się w cierpliwość i nastawić się na wiele wyzwań. Cukiernik musi być cierpliwy, dokładny i sumienny. Ponadto ważne, aby był wrażliwy na smaki i tekstury, kształty i kolory deserów, a także, żeby posiadał zmysł estetyczny. Co jeszcze musi mieć cukiernik? Jakie umiejętności i wyposażenie powinien posiadać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Dobry cukiernik - jakie cechy musi posiadać?

Praca cukiernika wydaje się przyjemna i łatwa. Jednak należy pamiętać, że nie każdy ma predyspozycje do zostania dobrym cukiernikiem. Nie wystarczy posiadać talent do pieczenia, aby być świetnym fachowcem. Bardzo ważna jest również cierpliwość, kreatywność, dokładność i wyczucie czasu. Ponadto, aby zostać profesjonalnym cukiernikiem trzeba mieć poczucie estetyki, a także być otwartym na nowe smaki i pomysły. Istotny jest także zmysł artystyczny, myślenie twórcze i umiejętność pracy w zespole. Dobry cukiernik powinien również potrafić radzić sobie ze stresem i pracować pod presją czasu. W tym zawodzie ważna jest również chęć rozwoju. Aby zostać profesjonalistą, trzeba poszerzać swoją wiedzę, poznawać nowe przepisy i śledzić nowinki z branży. Biorąc pod uwagę zmieniające się trendy, jest to jeden z zawodów w którym swoje kwalifikacje można podnosić w miarę zdobywania wiedzy.

Co musi umieć cukiernik?

Wiele osób zastanawia się, co musi umieć cukiernik, aby uznać go za profesjonalistę. Przede wszystkim powinien on potrafić sporządzać półprodukty cukiernicze, przygotowywać gotowe wyroby cukiernicze oraz dekorować wypieki i desery. Ponadto musi wiedzieć, jak odpowiednio przechowywać sporządzone produkty, aby docierały do klientów w nienaruszonym stanie. Cukiernik ma również obowiązek znać produkty używane do przygotowywania wyrobów oraz potrafić obsługiwać urządzenia i akcesoria cukiernicze przeznaczone do tworzenia i dekorowania wypieków oraz deserów.

Co musi mieć cukiernik? Niezbędne akcesoria

Każdy początkujący cukiernik powinien wyposażyć się w:

  • silikonowe formy do pieczenia - stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych form metalowych. Można ich używać nie tylko do pieczenia, ale również mrożenia.
  • Tortownicę lub ranty cukiernicze - czyli akcesoria niezbędne do przygotowywania jednego z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, czyli biszkoptów do tortów i ciast.
  • Tylki cukiernicze - umożliwiają szybkie, precyzyjne i efektowne dekorowanie wypieków, m.in. tortów, ciast, ciasteczek i muffinek.
  • Rózgę kuchenną - ma ona szerokie zastosowanie. Umożliwia m.in. zamieszanie musu, połączenie składników kremu angielskiego oraz ubicie piany z białek. Jest podstawowym elementem w kuchni. Stanowi niezawodne akcesorium, które można wykorzystać w każdych warunkach bez użycia prądu.
  • Szpatuły cukiernicze - przeznaczone są głównie do pracy z czekoladą, wygładzania kremów na wypiekach i przenoszenia kawałków biszkoptu.
  • Pędzle z atestem spożywczym - przeznaczone są do nanoszenia płynnych substancji na wypieki i wyroby cukiernicze. Przy ich pomocy można m.in. nasączyć biszkopt czy natłuścić blachę.
  • Skrobki cukiernicze - używane są przede wszystkim do wyskrobywania i wybierania produktów z misek i blatów. Można ich używać również do rozprowadzenia różnorodnych mas i kremów. Wykonywane są one z różnych materiałów, m.in. tworzywa sztucznego, silikonu i stali nierdzewnej.
  • Łopatki cukiernicze - są przydatne podczas pieczenia ciasta czy przygotowywania kremu. Ponadto można użyć ich do wymieszania składników w misce czy garnku.
  • Miarki kuchenne - umożliwiają odmierzyć odpowiednią ilość składników płynnych i sypkich bez potrzeby ważenia.
  • Sitko cukiernicze - przeznaczone jest do przesiewania mąki.

Jak zostać cukiernikiem?

Aby zostać profesjonalnym cukiernikiem, można ukończyć odpowiednią szkołę, która przygotowuje do wykonywania zawodu. Innym rozwiązaniem jest udział w cukierniczych kursach przyuczających. W szkole i w czasie kursów zdobywa się wiedzę z zakresu znajomości produktów cukierniczych, komponowania smaków i tekstur, obsługi urządzeń, narzędzi i akcesoriów potrzebnych do sporządzania i dekorowania wypieków. Niezależnie od tego czy jest się już cukiernikiem z doświadczeniem, czy dopiero stoi się na początku swojej przygody cukierniczej, warto być na bieżąco z dostępnymi kursami i szkoleniami organizowanymi w ramach Warsaw Academy of Pastry Arts.