Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu

wtorek, 24.6.2014 13:10 2806

W minioną sobotę, 21 czerwca 2014 roku, Zajazd Hubert w Walimiu, za sprawą pasjonatów historii i dobrego smaku, obfitował w wiele atrakcji. Odbył się bowiem pierwszy w Polsce „Festiwal kuchni polowych”. Wszystkim przybyłym oprócz darmowej strawy serwowano również lekcję historii, bowiem można było spróbować produktów kuchni polowej w wydaniu sowieckim smakując grochówkę na bogato. Armia niemiecka raczyła wszystkich zupą gulaszową, zaś porcje wydawane przez armię napoleońską były magiczną miksturą zwaną „Le Bouilli”. Na koniec armia carska wydawała smakowitą  soliankę. Warto podkreślić, iż wszystkie serwowane potrawy przygotowane były według tradycyjnych i oryginalnych przepisów wojskowych kucharzy .

Urokowi temu wydarzeniu dodawały epokowe kuchnie polowe oraz rekonstruktorzy wdzięcznie odzwierciedlający czasy, które już nie powrócą. Perłą wśród wszystkich zabytkowych eksponatów była oryginalna i rewelacyjnie zachowana kuchnia polowa z 1907 roku.

Wydarzeniu towarzyszyła epokowa muzyka, która przeplatała się ze współczesnymi brzmieniami zespołu muzycznego. Dodatkową atrakcją festiwalu była emisja filmu pt. „Kucharze historii” oraz pokazy strzałów armatnich oraz serie strzałów niemieckiego karabinu maszynowego. Współczesnym akcentem,  który pojawił się podczas imprezy, były nasze maskotki, czyli dwie sówki, które jak zawsze wywołały wiele uśmiechów, zarówno u małych jak i dużych.

Dzięki festiwalowi oraz jego organizatorom – Magazyn „Wiedza i życie. Oblicza historii”, Fundacja „Świat, którego już nie ma”, Zajazd Hubert, CKiT w Walimiu, Gmina Walim –  wszyscy przybyli mieli niepowtarzalną możliwość odbycia wspaniałej podróży w przeszłość. Mamy nadzieję iż Festiwal kuchni polowych  na stałe wpisze się do kalendarza wydarzeń naszej gminy.

 Źródło: walim.pl