Czy kawa bezkofeinowa jest dobra?

piątek, 25.4.2025 10:09 129

Kawa bezkofeinowa cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Wiele osób stara się ograniczać dzienne spożycie kofeiny lub ze względów zdrowotnych musi to zrobić. Dzięki takim alternatywom można delektować się smakiem ulubionej kawy nawet pijąc ją wieczorem bez obawy o pojawienie się zaburzeń snu czy nadmierne pobudzenie. Poznaj zalety ziaren decaf!

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa to ziarna kawowca, które przeszły odpowiedni proces, który pozwolił na usunięcie z nich kofeiny właśnie. Istnieją trzy metody odkofeinowania kawy. Pierwsza z nich polega na wykorzystaniu rozpuszczalników w wodzie, w której zostały namoczone ziarna. Substancje usuwają kofeinę, a większość chemikaliów jest usuwana w procesie płukania. Druga metoda to Swiss Water Process. Ziarna moczy się w gorącej wodzie zawierającej nasycony roztwór wszystkich substancji, które występują w kawie, oprócz kofeiny, taka woda usuwa z ziaren kofein, ale pozostawia inne wartościowe substancje. Następnie woda z kofeiną przepływa przez filtry węglowe, które wychwytuje całą kofeinę, a roztwór może być użyty do ponownej obróbki ziaren. Przygotowana w ten sposób kawa jest pozbawiona 99,9% zawartości kofeiny. W trzeciej metodzie wykorzystuje się nadkrytyczny dwutlenek węgla. Ziarna traktuje się parą wodną, a następnie ziarna odparowują do maksymalnie 50% wilgotności. Później umieszcza się je w specjalnej komorze pod ciśnieniem, do której wtłacza się dwutlenek węgla. Gaz wychwytuje kofeinę, a następnie jest oczyszczany przez odpowiednie filtry. W sklepie https://www.roastains.com/ znajdziesz wysokiej klasy kawę bezkofeinową, która wyśmienicie smakuje.

Dla kogo kawa bezkofeinowa?

Jeśli lubisz smak kawy, ale nie chcesz ryzykować bezsenności, musisz lub chcesz zrezygnować z picia kawy to jej bezkofeinowa alternatywa będzie doskonałym rozwiązaniem. Mogą ją pić także osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi lub kobiety w ciąży. Kawa bezkofeinowa nadal zawiera śladowe ilości kofeiny – zwykle 2–5 mg na filiżankę, a nie 70–120 mg jak w przypadku klasycznej. W sklepie https://www.roastains.com/kawa-bezkofeinowa znajdziesz wysokiej jakości ziarna pozbawione kofeiny, które możesz zaparzyć zarówno w ekspresie, jak i z wykorzystaniem alternatywnych metod parzenia. Ziarna bez kofeiny wciąż zachowują polifenole, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, działają przeciwstarzeniowo, a antyoksydanty wspomagają pracę całego organizmu.

Kawa bezkofeinowa to smakiem i aromatem może być bardzo zbliżona do zwykłej kawy, zwłaszcza jeśli wybierzesz dobrej jakości ziarna i odpowiedni pod wybraną metodę sposób palenia. To właśnie w trakcie palenia z około 100 substancji występujących w ziarnie kawy powstaje blisko 1000! To te nowo powstałe związki nadają kawie i jej naparom charakterystycznego, uzależniającego smaku i zapachu. Postaw na wysokiej jakości produkty i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy!