KOMUNIKATY.doba.pl - nowy cennik!
mpk
LOTTO

piątek, 7 czerwca 2024

Roberta, Wieslawa

Świąteczne tradycje

czwartek, 2.4.2015 00:00 , komentarze: 1 , odsłony: 986
kategorie artykułu:

31 marca 2015 roku w siedzibie Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu odbył się finał konkursu kulinarnego pt. „Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w powiecie wałbrzyskim – Wielkanoc 2015”. Wzięli w nim udział przedstawiciele wszystkich gmin naszego powiatu. 

Barwnie zdobione stoły wielkanocne, potrawy i wypieki przygotowane na konkurs kulinarny przez jedenastu uczestników – wszystko to czekało 31 marca na odwiedzających i gości Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu. Rywalizację pod patronatem Starosty Jacka Cichury urządził Wydział Organizacyjny Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu, współorganizowały ją: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Dolnośląska Izba Rolnicza.

Do rywalizacji kulinarnej stanęli: Jacek Frątczak, Violetta Wendycz, Janina Nowak, Stanisława Skowrońska,  Zofia Sokolnicka, Elżbieta Jarachowska, Irena Portala,  Ewa Durkacz, Wioletta Mierzejewska, Elżbieta Gursztyn i Agnieszka Frach. Ich prezentacjom towarzyszył recital orkiestry Ceramik Band z Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej Curie ze Szczawna-Zdroju.

Wśród potraw konkursowych znalazły się takie specjały jak: faszerowana kaczka, królik po myśliwsku, wielkanocny żurek, tradycyjne gołąbki wedle autorskiego przepisu, chlebek mięsny w kapuście, rolada boczkowa, pasztet jajeczny, zawijaniec świąteczny, biała kiełbasa w żurawinie, rolada wielkanocna, świąteczny przysmak, faszerowane skrzydełka, wielkanocna mozaika, pasztet z kaczki, szynka w żytnim cieście i galantyna z kury. Nie zabrakło też świątecznych wypieków i wielkanocnych ozdób.  

Swoje wyroby rękodzielnicze w postaci wykonanych na szydełku serwet i zajączków, ozdób  zaprezentowali: Janina i Jan Stach, Janina Sady, Paulina Skowrońska i Jolanta Landenberger.

Komisja konkursowa, w skład której weszli Renata Dyląg z DODR, Barbara Szeligowska – przedstawicielka mediów i Marek Tarnacki, Przewodniczący Rady Powiatu oraz przedstawiciel DIR oceniała smak, sposób podania oraz tradycyjnego przygotowania potrawy, a także aranżację i nakrycie stołu.

Jury jednogłośnie przyznało pierwszą lokatę Pani Elżbiecie Gursztyn z Boguszowa-Gorc za pierś z kaczki w sosie borowikowo-pomarańczowym i żurek staropolski. Drugie miejsce zajęła Ewa Durkacz, która przygotowała królika po myśliwsku  i żurek wielkanocny, a na trzecim miejscu znalazła się pani Wioletta Mierzejewska. Jej kaczka faszerowana i pasztet z królika podbiły serca komisji i gości. Nagrody i pamiątkowe dyplomy zwycięzcom i wyróżnionym wręczył Starosta Wałbrzyski Jacek Cichura oraz członkowie komisji konkursowej. Starosta podziękował uczestnikom za ich starania i złożył też przedstawicielom wszystkich gmin świąteczne życzenia. 

 

Wasze komentarze

śliczne króliczki !!!!!!
sobota, 04.04.2015 17:56 autor: X
poniedziałek, 17.2.2020 11:29
1
poniedziałek, 17.2.2020 11:29
środa, 10.10.2018 10:47
1
poniedziałek, 5.10.2015 16:20
poniedziałek, 5.10.2015 16:18
poniedziałek, 5.10.2015 16:16
poniedziałek, 5.10.2015 15:41
poniedziałek, 5.10.2015 15:37
poniedziałek, 5.10.2015 13:23
poniedziałek, 5.10.2015 11:43
poniedziałek, 5.10.2015 08:15
niedziela, 4.10.2015 08:15
niedziela, 4.10.2015 08:10
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
OSiR Dzierżoniów
OSiR Dzierżoniów
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
Basen Fitness Aquarius
Basen Fitness Aquarius
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
test