KOMUNIKATY.doba.pl - nowy cennik!
mpk
LOTTO

sobota, 22 czerwca 2024

Pauliny, Tomasza

Europa na widelcu! - Makłowicz ugotował potrawę wałbrzyszanina

wtorek, 16.6.2015 12:35 , komentarze: 0 , odsłony: 245
kategorie artykułu:

Od 5 do 18 maja w ramach konkursu "Europa na widelcu!" można było przesyłać przepisy, których głównymi składnikami były dolnośląskie karpie, szparagi, truskawki i gryka. Robert Makłowicz, Piotr Bikont i pozostali jurorzy wyłonili cztery najlepsze receptury. 

Konkurs dzielił się na dwie kategorie: „Produkt dolnośląski” i „Karp dolnośląski”. Do pierwszej kategorii zaliczane były zgłoszenia zawierające przepisy na potrawy regionalne, które uwzględniały wykorzystanie: szparagów, truskawek, rzodkiewek (producent warzyw „Polska Rzodkiewka”), serów kozich (Kozia Łąka, Łomnicki, Sery Ślubowskie, Wańczykówka, Malinowa Zagroda), kaszy gryczanej niepalonej (Grupa Producentów Ekologicznych „Dolina Gryki”), oleju Olvita, miodu sudeckiego oraz innych miodów dolnośląskich, jabłek z Kosiny Wielkiej, mąki z Jordanowa.

Najlepszy przepis w tej kategorii przesłał absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu z roku szkolnego 2010/2011 Paweł Mucha, który zdradził recepturę na „Risotto truskawkowe ze szparagami”. Tym samym to właśnie on miał okazję ugotować swoje popisowe danie na scenie Europy na Widelcu, a pomógł mu w tym sam Robert Makłowicz.

Członkowie kapituły konkursowej wyróżnili również przepis na „Szparagi, grykę i jajko w koszulce”, autorstwa Michała z Poznania. Konkurencja była silna, wszystkie dania opatrzone były bardzo apetycznymi zdjęciami.

W drugiej kategorii jury uznało, że najlepszy przepis nadesłała Kamila z Wrocławia. Spod jej rąk wyszła receptura na „Roladkę z karpia, faszerowaną chrzanem i morelą z sosem balsamico i karmelizowaną gruszką”. Tym samym to właśnie ona może liczyć na dwudniowy pobyt w Rudzie Sułowskiej. Weźmie również udział w organizowanych tam warsztatach kulinarnych.

W tej kategorii na uznanie zasłużył również przepis na „Karpia milickiego, pieczonego buraka, bata i małże duszone w winie”, autorstwa Anna Zarzycka z klasy 2 u Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Wyróżnieni uczestnicy mogą liczyć na festiwalowe upominki.

źródła: enw.smakiwroclawia.pl, ZS nr 7 w Wałbrzychu

 

Wasze komentarze

poniedziałek, 17.2.2020 11:29
1
poniedziałek, 17.2.2020 11:29
środa, 10.10.2018 10:47
1
poniedziałek, 5.10.2015 16:20
poniedziałek, 5.10.2015 16:18
poniedziałek, 5.10.2015 16:16
poniedziałek, 5.10.2015 15:41
poniedziałek, 5.10.2015 15:37
poniedziałek, 5.10.2015 13:23
poniedziałek, 5.10.2015 11:43
poniedziałek, 5.10.2015 08:15
niedziela, 4.10.2015 08:15
niedziela, 4.10.2015 08:10
OSiR Dzierżoniów
OSiR Dzierżoniów
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
Basen Fitness Aquarius
Basen Fitness Aquarius
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie
test