Z czym można zjeść burgera?

poniedziałek, 5.12.2022 08:50 662

Domowe burgery mogą z powodzeniem konkurować z tymi, które sprzedawane są w sieciówkach. Ich sekret? Przede wszystkim wysokiej jakości dodatki, mięso, chrupiące warzywa i smaczne sosy. Sprawdź nasze pięć dodatków, które urozmaicą każdego burgera!

Rośliny strączkowe w burgerach

Burgery wege zaczynają się cieszyć coraz większą popularnością. Oczywiście jest to spowodowane trendami, jakie panują na świecie. Dlatego też nie dziwi fakt, że największe burgerownie, jak na przykład Pasibus w Częstochowie oferują swoim klientom właśnie takie wydanie tej przekąski. Świetnym przykładem dodatków zastosowanych w burgerach dla wegetarian są rośliny strączkowe. Bardzo dobrze sprawdzi się fasola i cieciorka. Dodając do tego ulubiony sos i inne dodatki otrzymuje się danie, które usatysfakcjonuje każde kubki smakowe.  

Owoce w burgerach

Czy owoce w burgerach mają rację bytu? Z pewnością przygotowane burgery ze świeżymi lub grillowanymi owocami to mało spotykana przekąska, jednak odpowiednie plastry ananasa i gruszki z rusztu sprawią, że zmieni się o nich zdanie. Pierwszy z wymienionych dodatków będzie idealnie pasował do tofu burgera. Dobrze sprawdzi się także mango z kremowym miąższem. Czarne winogrona w połączeniu z wołowym burgerem to kombinacja nieco abstrakcyjna, ale potrafiąca zaskoczyć swoim smakiem. 

Burgery serowe

Ważnym składnikiem burgerów, które można zamówić w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/czestochowa/ jest ser. Odpowiednio dobrany, delikatnie stopiony, nie tylko uatrakcyjni smak, ale także połączy składniki w bułce. Warto wykorzystać ten dodatek o kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzi się ser pleśniowy, na przykład gorgonzola lub brie. Również mozzarella i feta będą doskonałymi dodatkami i nadadzą cheeseburgerowi odpowiedniej konsystencji. Jego smak podkreśli także dodatek kilku płatków parmezanu. Można także użyć standardowych serów jak gouda czy ementaler. Dobrym wyborem będzie również ser cheddar.

Odpowiednie sosy i dipy do burgerów

Istotnym dodatkiem każdego burgera są dodatki w postaci sosów i dipów. Możliwości łączenia ich smaków jest naprawdę dużo. Jeśli stawia się na klasyczne smaki, warto wybrać wysokiej jakości ketchup, który nada burgerowi wyrazistości. Sprawdzi się także przygotowana na jego bazie salsa. Jeśli burger ma mieć słodki smak, można postawić na ananasowe chutney lub sos tysiąca wysp. BBQ i wasabi sprawdzi się w przypadku, gdy chce się nadać hamburgerowi pikanterii. Intensywny smak uzyska się też dzięki użyciu, pochodzącego z Indii, sosu curry.

Sałaty jako niezbędny dodatek do burgerów

Ostatnim, ale niezwykle ważnym dodatkiem są sałaty. Wybiera się raczej te, które są twarde i kruche, jak na przykład iceberg, rzymska czy lodowa. Tę ostatnią można wykorzystać do burgera po meksykańsku. Sałaty z delikatnymi liśćmi szybko więdną w zetknięciu z gorącym kotletem. Nie sprawdzi się zatem roszponka czy rukola.