Jak wyhodować bąbelki?

środa, 20.4.2022 10:29 746 0

Zostań hodowcą bąbelków! 

Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Poznaj smak samodzielnie przygotowanego kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. Gwarantujemy, że gdy raz ich spróbujesz, już nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu.

„Pierwsze fermentowane produkty w dziejach ludzkości były wynikiem błędów kulinarnych i dziełem przypadku. W zasadzie piwo, wino, kefir, ale także sery czy kiszona kapusta nigdy by nie powstały, gdyby nie szczęśliwy zbieg okoliczności. Kiedy człowiek zrozumiał, że fermentacja umożliwia konserwację żywności, sprawia, że staje się łatwiej strawna, lub wzmacnia jej dobroczynne działanie, zapragnął odtworzyć zaobserwowane zjawisko”.

W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny – z Afryki.

 Dzięki książce Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata i Ty możesz przygotować w swoim domu każdy z tych napojów!

Przygotowane w domu kefiry, kombucze lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi – wystarczą zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.

 

Premiera książki: 18 maja!

Tłumaczenie: Justyna Nowakowska

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)