Warsztaty ze zdrowego odżywiania, czyli w zdrowym ciele zdrowy duch

środa, 13.9.2017 11:13 583 0

Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w diecie seniora i na czym polega racjonalna dieta osób starszych? M. in. na te pytania odpowiadała Natalia Szwed, dietetyk kliniczny, specjalista z zakresu oceny stanu i sposobu żywienia człowieka oraz zapobiegania i leczenia chorób dietozależnych, która 5 września odwiedziła strzegomskich seniorów w Dziennym Domu Pobytu "Senior-Wigor".

Natalia Szwed na co dzień kieruje się mottem "Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra". Uważa, że smaczna i racjonalna dieta jest fundamentem dobrych i długotrwałych zmian w organizmie. Zaznacza, że to jak wyglądamy, jest głównie naszą zasługą.

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, trzeba wziąć pod uwagę strawność pokarmów, zapotrzebowanie kaloryczne na składniki odżywcze, a także na wodę. Osoby starsze powinny jeść regularnie, posiłki nie powinny być duże pod względem objętościowym, aby zbyt nie obciążać układu pokarmowego.

Po warsztacie teoretycznym pani dietetyk przygotowała zdrową i aromatyczną zupę z cukinii, która przypadła do gustu strzegomskim seniorom. Jej aromat unosił się po całym "Seniorze-Wigorze". Dzięki uprzejmości Natalii Szwed cała kadra mogła skorzystać z fachowej analizy składu ciała.

- Cóż można powiedzieć po takich warsztatach? Oby więcej takich zdrowych pyszności - podsumowała Anna Jarosińska, kierownik Dziennego Domu Pobytu "Senior-Wigor" w Strzegomiu.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek