Karczek podany na armacie
Było wykwintnie, ale też z odniesieniem do tradycji i w każdym przypadku smacznie. Z nami kolejny Jarmark Stołowogórski, który w tym roku zapoczątkował Mistrzostwa Gminy Radków w Grillowaniu. Debiutującą imprezę wygrał... karczek na podpłomyku.
- Doskonałość kuchni cysterskiej polega na jej prostocie – mówił braciszek Jaromir z Bolkowa - z grupy odtwórców historycznych, którzy przyjechali na Jarmark Stołowogórski z pokazami rzemiosł średniowiecznych i wzięli udział w konkursie grillowania. Przygotowali karczek... w prosty sposób.
- To była marynata z gorczycy białej i czarnej i dobrze grillowanie na prawdziwym drewnie – mówił.
Tak przygotowane mięso podali wraz z podpłomykiem, grillowanym oscypkiem i papryką, a za stół posłużyła armata.
Było oryginalnie i smacznie na tyle, że zdobyli I miejsce. Drugi puchar powędrował do „Twierdzy Kłodzko”. Marta Fryta i Marcin Gulczyński przygotowali bardziej wykwintne dania, m.in. grillowane warzywa posypane solą sezamową oraz krewetki w marynacie cytrynowo-czosnkowej. - Wiedzieliśmy, że skoro jury ma być z „MasterChefa”, to kiełbasy nie podamy.
Rzeczywiście, w jury I Mistrzostw Gminy Radków w Grillowaniu zasiedli Janina Górnicka i Adam Kozanecki – uczestnicy telewizyjnego programu „MasterChef”, którzy także grillowali dla publiczności.
Mamy nadzieję, że w kolejnym grillowaniu udział weźmie znacznie więcej grup niż teraz – były tylko dwie, i nie zabraknie pstrąga. Na te dwie kwestie uwagę zwróciło jury.
Całej imprezie towarzyszyły pokazy rzemiosł średniowiecznych i artylerii – z wystrzałami z armaty włącznie, stoisko z doskonałymi wypiekami od oo. franciszkanów z Wambierzyc, muzyka i niepowtarzalny klimat miejsca.
Źródło: Urząd Miasta i Gminy Radków
Przeczytaj komentarze (3)
Komentarze (3)