BioRóża Judecki - niezwykła plantacja u stóp Masywu Śnieżnika
Dzika róża uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. To prawdziwa skarbnica witaminy C i witamin: C, K, B1, B2, E, które pozytywnie wpływają m.in. na układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny oraz kostny, a także na funkcje psychologiczne, procesy przeciwstarzeniowe komórek i metabolizm. Jej dobroczynne działanie i właściwości lecznicze docenił Andrzej Judecki, który na 40 ha w Idzikowie prowadzi plantację róży pomarszczonej, z jakiej powstaje produkt BioRóża Judecki. Jego przedsięwzięcie docenione zostało niedawno przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, które nagrodziło firmę w XXI edycji konkursu „Sposób na Sukces”.
- Historia naszej rodziny z różą pomarszczoną sięga 2010 r. kiedy to kupiliśmy grunty rolne w Idzikowie. O tym, że będzie w tym miejscu uprawiana róża pomarszczona, zdecydowało wiele czynników. Najważniejsze było to, że chcieliśmy robić coś, co byłoby naszą życiową misją i pasją. Co jest związane z naszymi rodzinnymi doświadczeniami i zainteresowaniami: zdrowym odżywianiem się, suplementacją i ziołolecznictwem. Sami od wielu lat stosujemy w rodzinie m.in. suplementy z witaminą C. Możemy bezpośrednio obserwować jej dobroczynny wpływ na nas samych. W 2010 r. poszukiwaliśmy więc rośliny nie tylko o właściwościach odżywczych, ale o właściwościach prozdrowotnych, która byłaby źródłem naturalnych składników w niej zawartych: mikro i makroelementów, witamin i antyoksydantów. Ostatecznie o wyborze zdecydowało spotkanie z inż. Ernestem Michalskim. To prawdziwy pasjonat i ekspert od róży pomarszczonej, który od wielu lat zajmuje się jej promowaniem i produktów z niej wytwarzanych. O tym, żeby posadzić właśnie różę, przekonała nas informacja o niezwykle dużej zawartości naturalnej witaminy C w jej owocach. I tak się to zaczęło - wspomina Andrzej Judecki.
Uprawa od początku prowadzona jest metodami ekologicznymi. Owoce zbierane są w sposób tradycyjny - wszystkie krzewy obierane są ręcznie. Tereny hodowli są na wysokości blisko 550 m – wśród malowniczych lasów i łąk, u stóp Masywu Śnieżnika. Produkt BioRóża Judecki pochodzi z plantacji, która od 2014 r. posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Certyfikat wydany został przez jednostkę certyfikującą Biocert Małopolska Sp. z o.o. (nr identyfikacyjny PL-EKO-05).
- Owoce róży są poddawane liofilizacji. Liofilizacja to innowacyjny sposób przetwarzania produktów spożywczych. Bez dodatków i chemicznych substancji. Proces opiera się na tym, że zamraża się wybrany owoc, a następnie poddaje go sublimacji. Najprościej mówiąc obecna w strukturze owocu woda jest najpierw zamrażana, a następnie przekształca się ją od razu w stan gazowy. Liofilizaty zachowują pełny skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych - wyjaśnia Andrzej Judecki.
Rodzinne gospodarstwo rolne z Idzikowa docenione zostało niedawno w Ogólnopolskim Konkursie „Sposób na Sukces”, który organizowany jest przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Firma EkoJudeccy zajęła trzecie miejsce w kategorii rodzinnej na najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich.
Produkt - Bioróża Judecki zawiera 3360 mg /100 g Witaminy C podczas gdy cytryna zawiera jej tylko 50 mg/100 g .
Składniki: 100% liofilizat z owoców róży pomarszczonej, otoczka kapsułki hydroksypropyloceluloza.
BioRóżę Judecki kupić można na stronie https://ekojudecki.pl/bioroza/
Facebook Eko Judecki