Dzierżoniów: dawne smaki łączą pokolenia

piątek, 17.11.2017 11:34 2309 0

Czy bliny, prażuchy, poliwka i inne wyjątkowe potrawy znane starszym pokoleniom mogą zostać przysmakiem młodzieży? Sprawdzają to uczestnicy projektu „Jak za dawnych lat”, który jest realizowany przez seniorów z Dziennego Domu oraz uczniów Szkoły Podstawowej nr 3 w Dzierżoniowie.

Już podczas pierwszego wspólnego spotkania w Dziennym Domu Senior+ w Dzierżoniowie wolontariusze z „trójki” przywoływali smaki z czasów młodości pensjonariuszy.  - Kuchnia to naturalne miejsce spotkania, gdzie rozmawiać można na luzie. Tu różnica wieku zupełnie niknie. Liczy się przepis, smak, zapach i dobra zabawa przy wspólnym tworzeniu potraw – mówi kierownik Dziennego Domu Senior Plus Mirosław Grabowski.

Kolejne spotkania to już próby wspólnego gotowania, pieczenia i smażenia. Kuchenne rewolucje mają zaowocować powstaniem książeczki kulinarnej oraz wyrobów wykonanych na jej podstawie.

- Było nam bardzo miło gościć także Dorotę Kożuszek, wychowawcę w Hufcu Pracy, która obserwowała i uczyła się prowadzenia zajęć i współpracy międzypokoleniowej, która jest realizowana w Dziennym Domu Senior+ - mówi kierownik.

Zajęcia prowadziła psycholog Joanna Pietrzak z Centrum Aktywizacji Społecznej.

Źródło: UM Dzierżoniów

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek