1-7 HP Dzierżoniów na wojewódzkim konkursie "Sprawny w zawodzie kucharz"
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich 25 kwietnia 2018 r. przeprowadzono wojewódzki etap konkursu „Sprawny w zawodzie kucharz”. Organizatorem przedsięwzięcia była Dolnośląska Wojewódzka Komenda OHP oraz 1-2 Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śl. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Dolnośląski Kurator Oświaty we Wrocławiu. Wzięli w nim udział uczestnicy z ośmiu jednostek OHP z Dolnego Śląska. W ramach konkursu 16 młodych kucharzy z jednostek OHP województwa dolnośląskiego na początku rozwiązywało test obejmujący pytania z zakresu technologii gastronomicznej. W części praktycznej zadaniem uczestników było przygotowanie kotlecików z kaszy jęczmiennej, dipu chrzanowo – żurawinowego i surówki z sałaty lodowej oraz kisielu domowego o smaku truskawkowym. Do pracy w komisji oceniającej zaproszono nauczycieli – fachowców od żywienia. Dzięki uprzejmości Pana Ryszarda Pawłowskiego – Dyrektora Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Ząbkowicach Śl. zmagania konkursowe oceniały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Panie Anna Pintal i Ewa Ancerowicz. Nasz Hufiec reprezentowały Maria Ziemak uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej Cechu Rzemiosł Różnych i Małej Przedsiębiorczości w Bielawie i Dagmara Polak uczennica III klasy Zespołu Szkół nr 2 im. Tadeusz Kotarbińskiego w Dzierżoniowie. Celem konkursu było wyłonienie reprezentacji na ogólnopolski konkurs sprawny w zawodzie kucharz jak również sprawdzenie swoich umiejętności przed egzaminem końcowym.
Tekst/zdjęcia starszy wychowawca Marek Gołębiowski.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)