KOMUNIKATY.doba.pl - nowy cennik!
mpk
LOTTO

niedziela, 12 maja 2024

Pankracego, Dominika

TO NIE PRZYPADEK, TO PRZEZNACZENIE

poniedziałek, 29.9.2014 09:17 , odsłony: 2164
kategorie artykułu:

Z czego słynie Strzegom? Oczywiście z granitu. Nic, więc dziwnego, że nazwę tego kamienia nosi położony w samym sercu miasta hotel. Tak do niedawna nazywała się również jego restauracja. Nazywała, bo dziś w jej miejscu mieni się inny kamień – szafir. 

- Obejmując lokal po poprzednich właścicielach zmieniliśmy nazwę. Szafir to także kamień, a kamień to symbol Strzegomia. Chcemy prowadzić restaurację inną niż dotychczas, taką naszą restaurację – mówi Renata Pawlik, właścicielka „Szafiru”.

Wraz z mężem posiadają hurtownię owoców i warzyw. Jednak prowadzenie restauracji było jej marzeniem od zawsze. Pasję do gotowania przejęła po mamie i to ona wspierała ją w dążeniu do celu. 

Lubiłam eksperymentować w kuchni, a efekty tych eksperymentów zachwalali znajomi i przyjaciele. Dzisiaj goszczę ich w mojej restauracji. To spełnienie marzeń, a może przeznaczenie, bo prowadzę lokal w miejscu, w którym raczkowałam - to tutaj zdobywałam pierwsze szlify podczas praktyk szkolnych. „Szafir” traktuję jak drugi dom. Spędzam tu połowę mojego życia i nic dziwnego, że pracownicy to niemal moja rodzina. – dodaje Pani Renata. 

A’propos rodziny. Nic nie kojarzy się z nią bardziej, niż rodzinne obiadki. Na takie właśnie w „Szafirze” trafimy. Restauracja serwuje zestawy obiadowe w przystępnej cenie, a co ciekawe, gdy nie do końca pasuje nam danie z karty, zawsze można się umówić z kucharzem i skomponować swój posiłek.

Pan Paweł przyszedł na kawę i poprosił o zwykłą sypankę taką, jaką pija codziennie.

- W filiżance, czy w takim domowym kubku? – spytała kelnerka.

 To właśnie oddaje klimat tej restauracji. Tu jest rodzinnie jak w domu. Właściciele dbają o dobrą kuchnię i atmosferę. Swojsko i smacznie. Do gotowania wykorzystuje się produkty z własnej hurtowni w zależności od tego, co daruje sezon. Prawdziwe hity to zupa-krem ze szparagów, kurkowa, zupa z dyni, placek po węgiersku, pieczarki w cieście piwnym, placki z cukini, gyros z talarkami, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowymi, wołowina w różnej postaci i wiele innych, których nie sposób wymienić. Właściciele sami stołują się w restauracji. Dlaczego? „Bo tu jest jak w domu „– mówią dzieci państwa Pawlików. Podobnie twierdzi stały gość „Szafiru”, nauczycielka pani Renaty ze szkoły gastronomicznej. 

O smaku i klasie restauracji mogą świadczyć wypowiedzi jej klientów na FB. Ty również możesz do nich dołączyć. 

 

Restauracja „SZAFIR”

Rynek 39
58-150 Strzegom

tel. 721 065 442

 

KONKURS!

Dla czytelników Doba.pl Restauracja „Szafir” ufundowała kolację dla 2 osób.

Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: O jakim kolorze oczu mówi się szafirowe?

Odpowiedzi należy przesyłać do 5 października 2014 na adres: konkursydsw@doba.pl

Zwycięzca zostanie poinformowany telefonicznie.

 
poniedziałek, 17.2.2020 11:29
1
środa, 10.10.2018 10:47
1
wtorek, 23.8.2016 13:26
poniedziałek, 5.10.2015 15:41
poniedziałek, 5.10.2015 15:37
poniedziałek, 5.10.2015 08:15
piątek, 2.10.2015 14:06
sobota, 3.10.2015 08:10
3
czwartek, 1.10.2015 11:13
Restauracja Gaspar
Restauracja Gaspar
Basen Fitness Aquarius
Basen Fitness Aquarius
Impress kurs tańca
Impress kurs tańca
OSiR Dzierżoniów
OSiR Dzierżoniów
Autorejestrowanie
Autorejestrowanie
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
PRZEGLĄDY REJESTRACYJNE
Autocentrum JOL-LAK
Autocentrum JOL-LAK
Studio Językowe Status
Studio Językowe Status
Radiotaxi BIS
Radiotaxi BIS
Sprzęt rehabilitacyjny
Sprzęt rehabilitacyjny
test