Tlenek węgla zwany inaczej czadem jest bezwonnym gazem o silnych właściwościach toksycznych, zupełnie nie wyczuwalny przez zmysły człowieka w temperaturze pokojowej. Wdychanie nawet niewielkiej ilości CO może spowodować zatrucie, silny ból głowy, wymioty, zapadnięcie w śpiączkę a nawet zgon. Ponieważ rozpoczął się już sezon grzewczy i wiele osób dogrzewa mieszkania piecykami gazowymi, zagrożenie zatrucia tlenkiem węgla wzrasta. Oto kilka rad jak zabezpieczyć się przed śmiertelnym działaniem CO.
Przyczyną zatrucia tlenkiem węgla jest zazwyczaj niewystarczająca drożność trzonów kominowych odprowadzających spaliny, niesprawność urządzeń grzewczych (piecyków, pieców), a ponadto w wyniku niedostatecznej wymiany powietrza w pomieszczeniach przez niesprawną wentylację.
Regularnie przeprowadzaj kontrole techniczne piecyków, kuchenek gazowych itp. oraz szczelności przewodów kominowych. Stosuj się do poleceń techników, którzy sprawdzają te urządzenia i kominiarzy. Sprawdzaj czy w kominie jest dostateczny ciąg powietrza, jeśli nie, wezwij kominiarza.
Wszelkie prace naprawcze, przeróbki, modernizacje i prace konserwacyjne przy urządzeniach na paliwo stałe, ciekłe i gazowe zleć osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje.
Ciąg powietrza w wentylacji sprawdzisz najprościej za pomocą kartki papieru. Przyłóż ją do kratki wentylacyjnej - jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do kratki. Pamiętaj, żeby nie zasłaniać niczym kratek wentylacyjnych.
Wietrz systematycznie pomieszczenia, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w piecyki gazowe). Najlepiej jednak nie uszczelniać tu okien. Niestety okna PCV mają tę wadę, że są zbyt szczelne, w związku z czym wymiana powietrza jest znacznie utrudniona.
Nie dogrzewaj pomieszczeń, w których przebywasz z rodziną przenośnymi piecykami gazowymi, ani żadnymi urządzeniami, które nie posiadają atestu. Jeżeli nie masz pewności, zażądaj od sprzedającego okazania wystawionej przez producenta lub importera urządzenia, tzw. deklaracji zgodności - dokumentu zawierającego informacje o danych technicznych oraz przeznaczeniu i zakresie stosowania danego urządzenia.
Kupuj jedynie nowoczesne bezpieczne urządzenia (kuchenki gazowe, przepływowe gazowe ogrzewacze wody) posiadające stosowne atesty, wyposażone w czujniki zabezpieczające przed zanikiem ciągu, czy nieuzasadnionym wypływem paliwa.
Ponieważ tlenek węgla jest niewyczuwalny, zainwestuj w wykrywacz dymu, gazu i czadu. Koszt zamontowania takich czujek to 80 zł – 250 zł.
Nie pozostawiaj bez nadzoru potraw na włączonej kuchence, czy ciasta w piekarniku. Po przygotowaniu sprawdź, czy na pewno kuchenka i piekarnik są wyłączone. Pilnuj także, aby dzieci nie bawiły się pokrętłami przy kuchence.
Jeśli masz w łazience piecyk gazowy, na czas kąpieli uchyl lekko drzwi. W takim przypadku należy wstawić drzwi z kratką wentylacyjną u dołu.
Jeśli od jakiegoś czasu masz duszności, ból i zawroty głowy, nudności, wymioty, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i oddychania bez konkretnej przyczyny, może być to sygnał, że w mieszkaniu gromadzi się CO. W takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć mieszkanie i udaj się do lekarza.
Wielkimi krokami zbliża się zima a wraz z nią chłodne i mroźne dni. Ocieplane są domy, uszczelniane okna, bądź wymieniane na inne bardziej szczelne, a do ogrzewania pomieszczeń i budynków stosuje się różne systemy grzewcze wykorzystujące paliwo stałe (węgiel, koks, miał, drzewo itp.), ciekłe (różne oleje opałowe) gazowe (na gaz ziemny i płynny) i elektryczne systemy grzewcze. Wszystkie te systemy i urządzenia, jeżeli są prawidłowo wykonane, eksploatowane, sprawdzane i konserwowane nie powinny stanowić zagrożenia dla mieszkańców domów.
Jeśli zastosujemy się do wymienionych porad u kresu zimy z radością będziemy oczekiwać wiosny.
źródło: KMP w Wałbrzychu
Wasze komentarze